Let op, de wintertijd!

In het laatste weekend van oktober (28/29) wordt de klok weer een uurtje achteruit gezet. Bij de meeste slimme thermostaten is dit standaard ingesteld. Bij de wat oudere thermostaten is dit veelal ook het geval maar wordt toch aangeraden dit even na te kijken. 

Wintertijd

Dit weekend eindigt de zomertijd. De klokken gaan om 03.00 uur vannacht een uur achteruit. Het wordt weer een uurtje eerder donker en de temperatuur buiten neemt geleidelijk aan af. Een aantal aandachtspunten: 

 

Thermostaat
De meeste slimme en moderne thermostaten passen zich vanzelf aan de zomer- of wintertijd maar het is raadzaam dit altijd even te controleren. Zo bent u verzekerd van een aangename temperatuur in de ochtend of avond. Wanneer u de CV-ketel namelijk handmatig hoger zet, verbruikt deze meer onnodige energie om snel op temperatuur te komen. Controleer naast de thermostaat ook andere klokken in huis. Denk hierbij aan de tijd op oven- of magnetron, auto of andere apparaten. 

 

Een graadje lager

Met een slimme thermostaat kunt u zelf een schema aanmaken zodat u altijd thuis komt in een heerlijk verwarmde woning. Denk er hierbij ook aan dat u overdag, wanneer u niet thuis bent, de verwarming altijd een graadje lager zet. Zet de verwarming een uur voordat u weg- of naar bed gaat ook lager. Zo'n 5 tot 7 graden. Het huis koelt dan niet teveel af en verbruikt 's ochtends minder energie om weer op te warmen. 
 

Waterdruk CV-ketel
Nu de CV-ketel in veel huishoudens weer aan gaat is het aan te raden om de waterdruk even te controleren. De waterdruk van de CV-ketel dient tussen de 1,5 en 2 bar te staan. Dit kunt u aflezen op de manometer of het display van uw CV-ketel. Is de druk te laag? Dan kunt u de CV-ketel het beste bijvullen of ontluchten

 

Naden en kieren
Dicht naden en kieren. Hierdoor gaat onnodig veel warmte verloren die u vervolgens weer probeert terug te winnen door de verwarming hoger te zetten of langer aan te laten staan. Denk bijvoorbeeld aan een tochtstrip bij de voordeur, een brievenbusborstel of tochtband bij de kozijnen. 

 

Ruimte rond de radiatoren
Zorg altijd dat er ruimte is rondom de plek van de radiatoren. De warmte van de radiotoren straalt alle kanten op. Door ruimte te laten tussen bijvoorbeeld de bank en de radiator voorkomt u onnodig warmteverlies. 

 

Isolatie
Het isoleren van dak, spouw, ramen of vloer kan veel geld besparen op de energierekening en verhoogt het comfort in huis. Warm in de winter, koel in de zomer.

 

 

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten