Vervangen oude CV-ketel?

Vanaf 2021 moet de traditionele, puur op gas gestookte CV-ketel in de ban. Maar wat betekent dat concreet? Mag een kapotte ketel nog worden gerepareerd? De krantenkoppen staan er vol mee. Maar wat kunt u eigenlijk doen wanneer uw CV-ketel aan vervanging is?

Lees meer

Wat kunt u doen?

We begrijpen dat dit nieuws wellicht zorgt voor onrust en vragen; ‘Wat als ik net een nieuwe CV-ketel hebt laten plaatsen?’ of ‘Binnenkort is mijn CV-ketel aan vervanging toe, laat ik deze dan nog vervangen?’. Graag leggen we uit welke gevolgen dit mogelijk heeft en wat de opties zijn voor uw woning nu en in de toekomst. We schetsen drie situaties waarin u zich mogelijk bevindt:


U heeft net een nieuwe CV-ketel aangeschaft

Heeft u net een nieuwe CV-ketel laten plaatsen, geen zorgen. De CV-ketels van nu zijn van goede kwaliteit, hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als u er een slimme thermostaat bij gebruikt. De CV-ketel gaat nog jaren mee en wij helpen u met het goed onderhouden van de CV-ketel voor een nog langere levensduur en een veilige werking.


U heeft binnenkort een nieuwe CV-ketel nodig

Is uw CV-ketel binnenkort aan vervanging toe en overweegt u binnen drie jaar de aanschaf van een nieuwe CV-ketel? Dan heeft u twee mogelijkheden:


1. Hybride oplossing
Uw huis duurzaam verwarmen met minder aardgas, dat kan met een hybride warmtepomp. Dit verwarmingstoestel werkt samen met de gasgestookte CV-ketel en is een goede tussenstap naar een ‘vol-elektrisch’ huis. De Tzerra Ace modellen van Remeha zijn 'hybrid ready' en kunnen worden gekoppeld aan een warmtepomp. Hiermee daalt uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo’n 35 procent. Niet alleen uw eigen energiekosten omlaag, momenteel ontvangt u ook subsidie bij aanschaf van een warmtepomp. 


2. Nieuwe CV-ketel
De aanschaf van een nieuwe CV-ketel is nog steeds een optie. De CV-ketels van nu zijn van goede kwaliteit, hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als u er een slimme thermostaat bij gebruikt. De CV-ketel gaat nog jaren mee en wij helpen u met het goed onderhouden van de CV-ketel voor een nog langere levensduur en een veilige werking.
 

3. Start met de hybride warmtepomp 
Schaft u na 2021 een nieuw warmte of waterwatersysteem aan? Dan zijn uw opties een: hybride/vol-elektrische warmtepomp of een alternatief. De ontwikkelingen gaan snel, er zijn steeds meer mogelijkheden. Zo kunt u nu al een hybride warmtepomp laten plaatsen, hiervoor is een matig geïsoleerd huis voldoende. Wilt u graag van het gas af? Dan is een all-electric warmtepomp een optie. Hiervoor geldt wel dat uw huis geschikt moet zijn of geschikt gemaakt moet worden. Zo moet uw huis zeer goed geïsoleerd zijn en er moet in de grond geboord worden omdat het hier gaat om een grondgebonden warmtepomp. Daarnaast profiteert u pas optimaal wanneer u het dak vol legt met zonnepanelen.

Voor iedereen geldt: maak uw huis energiezuinig en wek eigen energie op
Voor iedereen in elke situatie geldt, gebruik minder gas! Door je huis goed te isoleren, HR++ glas te plaatsen, het gebruik van een nieuwe MV-box of WTW én slimme thermostaat zorgt u ervoor dat er geen warmte verloren gaat en u geen gas hoeft te gebruiken om bij te verwarmen. Door dit te combineren met het opwekken van uw eigen stroom met bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp, maakt u bijna zelfvoorzienend en helpt u gasarm te functioneren.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis en warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kunt u in veel gevallen combineren met uw huidige CV-ketel. Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.
 

Hybride buiten

Hybride buiten

  • Haalt energie uit de buitenlucht
  • CV-ketel komt in op piekmomenten
  • Kan aangesloten worden op bestaande of nieuwe ketel
Hybride binnen

Hybride binnen

  • Haalt energie uit de binnenlucht
  • CV-ketel komt in op piekmomenten
  • Kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel
All electric

All electric

  • Verwarmd volledig huis en tapwater
  • Werkt volledig op elektriciteit
  • Geen gas (CV-ketel) nodig 

 

1: Buitenunit die lucht van buiten aanzuigt (bij Hybride binnen: van binnen aanzuigt), 2: Warmtepomp, 3: Cv-ketel, 4: Warm water, 5: Verwarming

 

Aanbod warmtepompen

Heeft u interesse in een warmtepomp? Dan dient uw woning, om een goed rendement te kunnen behalen, aan een aantal voorwaarden te voldoen. Denk aan de aanwezigheid van vloer-, wand-, of dakisolatie of lagetemperatuurverwarming (vloer- of wandverwarming).

 

Lees meer en bekijk aanbod 

Ook Volta Limburg draagt bij aan stevige vermindering gasgebruik in Nederland 

Afgelopen maand ondertekenden 15 energiebedrijven en milieuorganisaties, waaronder Essent, een manifest. Als onderdeel van de Essentgroep ondersteunt Volta Limburg dit voorstel om vanaf 1 januari 2021 de traditionele gasgestookte CV-ketels geleidelijk te vervangen door een hybride systeem, een warmtepomp of andere nieuwe alternatieven.


Georganiseerde aanpak
Door dit georganiseerd aan te pakken en een brede klimaatcoalitie te vormen, verwachten we de overheid en branche te activeren. Te activeren op het gebied van de ontwikkeling van technieken en het stimuleren hiervan, maar ook door te investeren in vakbekwame installatiemonteurs. Dit gecombineerd met diverse nieuwe financieringsmogelijkheden voor consument en bedrijf, maakt de keuze voor duurzaam logisch.


Belangrijke stap in realisatie energiedoelstellingen
Door gasgestookte CV-ketels te vervangen door een hybride systeem of een ander alternatief, reduceren we het gasgebruik aanzienlijk en zorgen we ervoor dat gas alleen een aanvulling is om piekmomenten op te vangen. Door dit vanaf 2021 verplicht te stellen, moet iedereen mee in deze ontwikkeling. Hiermee zetten we niet alleen een constructieve stap in het behalen van de klimaatdoelstellingen, we verminderen direct de consumptie van het Groningse gas.

Duurzaam en energiezuinig leven, het is echt mogelijk!
De ontwikkelingen in de branche en in technieken zijn inmiddels zo ver dat het relatief eenvoudig is om de stap naar nieuwe duurzame energie te zetten. Door de duurzame alternatieven voor verwarmen aan te vullen met energiebesparende producten, zoals isolatie en ledverlichting, en zonnepanelen en warmtepompen, om duurzame opwekking mogelijk te maken, is een duurzamer en energiezuinig leven mogelijk voor iedereen. Hiermee zorgen we ervoor dat onze positieve bijdrage aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen nog groter wordt.


Met onze steun voor dit voorstel zetten we een belangrijke stap naar een gasarm en waar mogelijk gasloos Nederland!

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten