Vanaf 1 juli geldt de informatieplicht energiebesparing

Lees meer

Tijd tikt weg voor het MKB: vanaf 1 juli geldt de informatieplicht energiebesparing

MKB-ondernemers voeren steeds vaker verduurzamingsmaatregelen door, dat vinden wij van Volta Limburg een goede ontwikkeling. Meer dan de helft van de ondernemers zegt dat duurzaamheid voor hun onderneming een steeds belangrijker thema wordt. Bijna 40% procent verwacht binnen drie jaar (opnieuw) te investeren in maatregelen zoals zonnepanelen, led-verlichting en isolatie. In schril contrast hiermee staat de bekendheid met energiewet- en regelgeving, met name onder mkb-ondernemers op wie de informatieplicht energiebesparing mogelijk van toepassing is. Slechts een kwart kent de informatieplicht energiebesparing en weet wat die inhoudt. De deadline om hieraan te voldoen ligt op maandag 1 juli 2019. De resultaten komen uit het jaarlijkse mkb-duurzaamheidsonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Essent, waarvan Volta Limburg servicepartner is.

 

Het onderzoek toont aan dat het voldoen aan wet- en regelgeving voor drie op de tien mkb-ondernemers reden is om te verduurzamen. Maar ondernemers zijn tegelijkertijd onbekend met de Wet milieubeheer en de daaraan gekoppelde informatieplicht energiebesparing. Slechts een derde van de ondernemers waarop mogelijk de informatieplicht energiebesparing van toepassing is, heeft van de Wet milieubeheer gehoord en kent de inhoud. Met de kennis over de informatieplicht energiebesparing is het nog slechter gesteld. Niet meer dan 26% van de ondernemers is bekend met deze plicht.

 

Verduurzamen: wil wel maar kan niet

De belangrijkste reden voor ondernemers om niet te verduurzamen is het gebrek aan financiële middelen, zo laat het onderzoek zien. Hans Verhoeven van MKB-Nederland: “Wij zijn met een partner een proef gestart om externe financieringsmogelijkheden van duurzaamheidsinvesteringen aantrekkelijker te maken. Hierin geven we ook direct inzicht in beschikbare subsidies, want de bekendheid over beschikbare subsidies is laag tot zeer laag. Zo ontwikkelen we ons tot one-stop-shop waar ondernemers terecht kunnen voor al hun uitdagingen rondom het besparen van energie.”

 

Afwachtend

Uit het onderzoek blijkt dat negen op de tien mkb-ondernemers al één of meer verduurzamingsmaatregelen heeft genomen. Niettemin is er volgens Leendert-Jan Visser veel onzekerheid in het mkb over het vervolg. “Ondernemers willen graag verder verduurzamen, maar zijn ook afwachtend: wat betekent de uitwerking van het Klimaatakkoord voor mij? Wat is de optelsom van alle verschillende maatregelen als je bijvoorbeeld een eigen pand hebt, een klein wagenpark? En is dat allemaal te betalen? Dat horen wij veel van ondernemers terug. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid en zekerheid en moeten vooral ‘ontzorgd’ worden.”

 

Meer over de informatieplicht en het onderzoek lees je hier.

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten