Essent doet proef met slimme boilers

Energiebedrijf Essent en installatiebedrijf Volta Limburg starten een proef met slimme boilers die aanslaan bij grote productie van zon- en windenergie.

“Wij willen kijken hoe we de overschotten stroom van zon en wind kunnen gebruiken voor het verwarmen van boilers”, vat Essent-woordvoerder Jorrit de Jong de proef samen. Het gaat dus niet om het gebruiken van zelf opgewekte stroom van zonnepanelen of lokale initiatieven, maar juist om de stroom die op het net staat. Desondanks zijn mensen met zonnepanelen op het dak niet uitgesloten van de proef.


Volta Limburg plaatst de boilers, Essent monitort de energiemarkt en geeft een seintje wanneer de prijzen laag zijn. Op dat moment slaan de boilers -indien dat kan- aan. Daarnaast bevatten de boilers ook een slim algoritme, dat het waterverbruikspatroon van de bewoners leert kennen en daarop kan anticiperen. Dat levert naar verwachting een energiebesparing van 10% tot 12% op.


“Het gaat steeds meer om de diensten die het leven van mensen makkelijker maken”, zegt woordvoerder De Jong. Dit zou in de toekomst zo'n dienst kunnen zijn. Essent deed eerder ook mee aan het Koplopers-project in Heerhugowaard, waar het de rol van vraagsturing en flexibiliteit in de energiemarkt onderzocht.


De proef omvat vijftig boilers van 80 liter en zal zo'n zes maanden lopen. De boilers worden geproduceerd door Itho Daalderop en worden geplaatst bij koopwoningen op het moment dat de huidige boiler aan vervanging toe is. Op dit moment zijn er zo'n tien boilers geplaatst, en het doel is om er de komende periode minimaal één per dag bij te plaatsen.


Itho Daalderop biedt ook samen met aggregator Restore flexibiliteit om het stroomnet te balanceren via de slimme boilers. De proef van Essent en Volta Limburg staat los van de samenwerking tussen Restore en Itho Daalderop.

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten