Hoe energiebewust vindt uw leeftijdscategorie zich?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwassenen zichzelf minder energiebewust vinden dan oudere generaties.

 

Jongvolwassenen minder energiebewust dan oudere generaties

Jongvolwassenen tot 35 jaar vinden zichzelf significant minder energiebewust dan oudere generaties. Nederlanders tussen de 35 en 44 jaar en boven de 65 vinden zich het meest energiebewust. Dat blijkt uit onderzoeken die onderzoeksbureau MeMo2 uitvoerde in opdracht van energiebedrijf Essent.

 

Van alle Nederlanders vindt meer dan de helft zich energiebewust. Slechts een minderheid van twee procent zegt niets te doen om energie te besparen. De energiebewuste Nederlanders zeggen energiezuinige apparaten te gebruiken en, bijvoorbeeld, de was op te hangen in plaats van gebruik te maken van een droger. Iets minder dan een kwart van de Nederlanders met een (huur)woning heeft een slimme thermostaat aan de muur hangen die moet helpen het energieverbruik laag te houden.

 

Verduurzamen

Gekeken naar woningeigenaren, dan zegt bijna 40%  niet te weten welk energielabel zijn huis heeft. 18% zegt in een huis met energielabel A te wonen. De meeste huizenbezitters hebben gekozen om hun huis te isoleren, of heeft een huis waar spouw-, vloer- of dakisolatie is aangebracht. Zonnepanelen zijn ook populair als verduurzamingsmaatregel, net als, maar in mindere mate, HR++ glas.

 

Er hebben tegelijkertijd behoorlijk wat huiseigenaren nog niets gedaan om hun woning klaar te maken voor een duurzame toekomst. En meer dan de helft van de eigenaren is niet van plan om in de aankomende vijf jaar (nog) iets te doen aan het verduurzamen van hun huis. Echter, een op de vijf van de ondervraagden geeft aan van plan te zijn om in de aankomende vijf jaar zonnepanelen te installeren. De jongvolwassenen tussen 18 en 34 jaar zijn eerder geneigd om zonnepanelen te nemen dan oudere huiseigenaren. Van de woningbezitters die 55 jaar of ouder zijn, zegt 11% te overwegen zonnepanelen in de aankomende vijf jaar op hun dak te laten leggen.

 

Verduurzamingsbudget

De meeste Nederlandse woningeigenaren die binnen nu en vijf jaar willen verduurzamen, zijn bereid om tot 5.000 euro te besteden aan het verduurzamen van hun huis. Zesendertig procent staat ervoor open om meer dan dat bedrag uit te geven.

 

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten