Invloed ventilatie op gezondheid

Lees meer

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de Nederlandse huishoudens gezondheidsklachten heeft door met name onvoldoende frisse lucht en teveel vocht in de woning. De meeste huizen kunnen geventileerd worden door de ramen open te zetten, maar dit werkt in de meeste gevallen onvoldoende. Wordt uw woning voldoende geventileerd?

 

Belang woningventilatie

Een goede ventilatie is heel belangrijk voor uw woning. Maar dat geldt ook zeker voor een goed onderhoud. De reden is simpel: het houdt uw woning en dus uw leefomgeving gezond. Net zoals u de hele dag door zuurstof inademt en gebruikte stoffen met waterdamp uitademt, zo bevat uw huis ook oudere lucht die de hele dag door vervangen moet worden voor schone lucht. U zou kunnen zeggen dat ventilatie de ademhaling van uw woning vormt.

Ventilatie is 24 uur per dag nodig. Zonder goede ventilatie neemt ook de luchtvochtigheid toe. Per dag produceren bewoners, huisdieren en planten ongeveer 10 liter vocht in huis. Vocht in de woning ontstaat bijvoorbeeld door koken, wassen of douchen. Als dit vocht niet goed wordt afgevoerd, ontstaat de kans op vochtproblemen.

 

Verschillende ventilatiesystemen

Om te zorgen voor een goede ventilatie is het vanaf 1984 verplicht om een ventilatiesysteem te plaatsen. Hoofdzakelijk kennen we twee ventilatiesystemen; de mechanische ventilatie en de Warmte-Terug-Win installatie.

 

Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer van vervuilde licht plaats via een continu draaiende ventilatiemotor. De lucht wordt via luchtkanalen en de ventielen uit de keuken, de badkamer en het toilet gezogen. Schone lucht komt binnen via ventilatieroosters.

 

Een Warmte-Terug-Win installatie zorgt naast een goede ventilatie ook voor een behaaglijke warmte in uw woning. Vervuilde lucht wordt via de luchtkanalen en ventielen naar buiten gevoerd. Verse koude lucht van buiten wordt naar binnen geblazen en slim verwarmd met de warmte afkomstig uit de afgevoerde lucht.

 

Goed onderhoud

Om te zorgen dat de ventilatie schone lucht in huis blijft verspreiden is het belangrijk dat het ventilatiesysteem goed onderhouden wordt. Haal het voorzetkapje maar eens van de ventilatie af en u zal zien hoeveel stofdeeltjes erdoor naar binnen worden gezogen. Deze kapjes en roosters reinigt u gemakkelijk met een stofzuiger. Zo voorkomt u dat stofdeeltjes, maar ook schimmels en bacteriën die zich in het stof kunnen ophouden, weer terugkomen in de atmosfeer van uw woning. Vervolgens is het belangrijk om het gehele systeem iedere zes jaar grondig te laten reinigen. Zo worden eventuele schimmels en dergelijke uit de ventilatiekanalen verwijderd en zorgt de ventilatie voor een goede ademhaling.

 

Meer informatie

Volta Limburg helpt u graag bij het uitkiezen van een ventilatiesysteem dat bij u past of het plannen van onderhoud aan uw ventilatie om deze optimaal te kunnen gebruiken. 

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten