Herken een slecht geïsoleerde woning

Lees meer

Wanneer u denkt aan de verduurzaming van uw woning, is isoleren de juiste eerste stap die gezet kan worden. U bespaart hiermee flink op uw energierekening, doordat een goed geïsoleerde woning minder gas. De gedane investering heeft u snel terugverdiend. Meestal is het isoleren van uw woning snel gebeurd en kunt u binnen één dag genieten van het wooncomfort van een geïsoleerde woning. Toch zien we in Nederland nog veel woningen die slecht geïsoleerd zijn. Hoe herkent u dit? Wij zetten de mogelijke problemen op een rijtje.

 

Hoog energieverbruik, hoge energierekening 

In een slecht geïsoleerde woning moet veel gestookt worden. De warmte kan de woning makkelijk verlaten door muren, ramen, naden en kieren. Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, gaat zo’n 30% van de warmte verloren via de muren en nog eens 30% via het dak. Hierdoor moet de verwarming harder werken om uw woning warm te houden en dat kost energie. Het resultaat: een hoge energierekening.

 

Moeite met het verwarmen van uw woning

In de koude wintermaanden wilt u genieten van optimaal wooncomfort. Een warme woning is wel zo comfortabel. Heeft u moeite met het verwarmen van uw woning? Blijft uw woning koud, ondanks dat de verwarming draait? Dit kan betekenen dat uw woning niet voldoende geïsoleerd is. Een eenvoudige eerste stap die u kunt zetten, is spouwmuurisolatie. U bespaart tot wel 30% op uw stookkosten en de investering heeft u gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. Het isoleren van uw spouwmuren is binnen één dag geregeld.

 

Een warm huis in de zomer

In de winter wilt u genieten van een warme temperatuur in huis. Aan de andere kant wilt u in de zomer juist genieten van een koele temperatuur. Om grote hitte tegen te gaan doen we vaak de gordijnen dicht of de luifel omlaag. Zo houden we ons huis zo koel mogelijk. In een slecht geïsoleerd huis zorgen deze maatregelen niet voor een koele woning. De warmte wordt niet tegengehouden en komt op verschillende manieren naar binnen. Hierdoor heeft u een warme woning in de zomer. Dit belemmert uw wooncomfort.

 

Last van koude voeten

Heeft u vaak last van koude voeten? Zelfs koude voeten kunnen duiden op slechte isolatie. Openingen en kieren rondom deuren zorgen voor een koude trek over de vloer. Bovendien zijn koude voeten vaak een gevolg van een slechte vloerisolatie.

 

Heeft u een kruipruimte? Dan is het isoleren van uw vloer vrij eenvoudig en net als spouwmuurisolatie, vaak binnen één dag geregeld. De investering verdient u gemiddeld binnen 5 jaar terug. Daarmee geniet u niet alleen van warme voeten, uw huis wordt gelijkmatiger warm en u heeft geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte.

 

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen en schimmel in huis kunnen ontstaan wanneer woningen niet goed geïsoleerd zijn. Toch kunnen deze problemen ook optreden als de woning juist wél goed geïsoleerd is. Dat gebeurt als het huis niet goed geventileerd is. De warmte en vochtige lucht kan niet weg, waardoor vochtproblemen en schimmel kunnen ontstaan. Dit is niet goed voor het leefklimaat in huis. Goede ventilatie zorgt voor frisse lucht. U begrijpt dat isolatie en ventilatie niet zonder elkaar kunnen.

 

Uw woning voldoende geïsoleerd?

Bent u benieuwd of uw woning voldoende is geïsoleerd? Doe de isolatiecheck van Essent en ontdek waar uw woning verbeterd kan worden. Volta Limburg adviseert u vervolgens graag over de juiste keuze op het gebied van isolatie. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten