Let op! De helft van de CO-melders in Nederland is onveilig 
In 2016 onderzocht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 29 verschillende koolmonoxide melders met een batterijvoeding. Ruim de helft van de 29 onderzochte CO-melders voldoen niet aan de veiligheidseisen.

Onderzoek naar koolmonoxide melders

In 2016 onderzocht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 29 verschillende koolmonoxide melders met een batterijvoeding. Dit zijn nagenoeg alle CO-melders die op dat moment beschikbaar waren voor de Nederlandse consument via het internet, bouwmarkten en andere verkopers. Ruim de helft van de 29 onderzochte CO-melders voldoen niet aan de veiligheidseisen. Bij 8 van de onderzochte CO-melders treedt het alarm niet in werking als er sprake is van koolmonoxide. 6 van de onderzochte CO-melders geven geen storingssignaal als de sensor defect is, waardoor de consument geen waarschuwing krijgt als er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.

 

Risico’s

Het gevaar van koolmonoxidevergiftiging bij niet goed werkende CO-melders is groot. De symptomen hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid worden vaak niet (op tijd) herkend; daardoor is het vaak te laat om in te grijpen. Als mensen langere tijd of aan zeer hoge concentraties koolmonoxide zijn blootgesteld, treedt bewusteloosheid op; het ontstane zuurstofgebrek in de hersenen kan de dood tot gevolg hebben. Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot.

 

CO-melders van Volta Limburg

Volta Limburg verkoopt al vanaf het begin alleen maar CO-melders van het merk Honeywell. Deze komen het beste uit de test naar voren en zijn dan ook volkomen betrouwbaar en veilig. Niet voor niets verkoopt Volta Limburg dan ook alleen maar dit merk. Het past namelijk bij de kernwaarden ‘’kwaliteit en veiligheid’’ waar Volta Limburg voor staat. Meer weten over onze betrouwbare en veilige CO-melders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Meer informatie

Kijk hier voor informatie over het onderzoek van de NVWA.

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

TF-signaal verdwijnt

Lees meer over het verdwijnen van het TF-signaal op 1 juli.

Sluiten