Groene stroom, wat is het en wat kunt u betekenen?

Lees meer

Groene stroom, een onderwerp dat tegenwoordig niet meer is weg te denken uit onze samenleving. Steeds vaker maken mensen gebruik van groene stroom en dat is erg goed voor ons milieu. Maar hoe wordt groene stroom nu eigenlijk opgewekt?

 

Duurzame energiebronnen

In Nederland wordt groene stroom opgewekt door verschillende duurzame energiebronnen. Dit zijn energiebronnen die niet opraken en waar we dus gebruik van blijven maken. Essent introduceerde in 1995 groene stroom in Nederland. Hiermee was Essent de eerste energieleverancier die groene stroom op grotere schaal aanbood aan consumenten.

 

Energie uit water

Waar veel mensen hierbij denken aan de bekende zonne- of windenergie via zonnepanelen of –boilers  en windmolens, kan men ook energie opwekken uit water. Bewegend water zorgt voor energie. Dit voel je in het golfslagbad en hoor je bij een waterval. Waterenergie kan eenvoudig in stroom worden omgezet met een turbine. Een turbine is een machine die een vloeistof, zoals water, gebruikt om schoepen te laten bewegen. De turbine zet de draaiingen om in stroom, net zoals een fietsdynamo. Door de voortdurende beweging van water, is water een onuitputtelijke energiebron.

 

Grijze energie

Daarnaast is er ook een mengeling van groene stroom met grijze stroom. Grijze energie wordt opgewekt met steenkolen, aardgas en kernenergie en zijn dus minder duurzame bronnen. De opgewekte grijze stroom wordt via de verschillende kanalen vermengd en aangeboden op het energienetwerk.

 

Energieakkoord 2021

De komende jaren dient het gebruik van groene stroom in Nederland verder te groeien om te voldoen aan het Energieakkoord. U kunt hieraan bijdragen door groene stroom af te nemen. Uiteraard kunt u ook bijdragen door, bijvoorbeeld te letten op onnodig stroomverbruik. Kijk voor meer informatie over groene stroom onze website.

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten