De beste CV-ketel voor uw situatie

Lees meer

 

De zomer loopt langzaam ten einde en de temperaturen zakken steeds verder omlaag. Tijd voor de verwarming dus! Is uw CV-ketel aan vervanging toe, maar weet u niet goed voor welke CV-ketel u moet kiezen? Tegenwoordig heeft u keuze uit veel verschillende merken en modellen. Wij geven u tips waarop u moet letten bij het kiezen van een CV-ketel die past bij uw situatie.

 

Hoe kiest u een nieuwe cv-ketel?

Door het grote aanbod aan CV-ketels, is het maken van een keuze voor een nieuwe CV-ketel lastig. Het aanbod aan de vele merken en modellen maken de keuze voor een nieuwe cv-ketel lastig. Let in ieder geval op het volgende:

 • Het soort CV-ketel: een solo cv-ketel of een combiketel
 • Het vermogen van de CV-ketel
 • De CW-waarde van de CV-ketel
 • De prijs van de CV-ketel inclusief installatie

Een solo CV-ketel of een combiketel

Een solo CV-ketel verwarmt alleen de radiatoren. De solo CV-ketel verwarmt dus geen water voor de keuken of de badkamer. Om water te verwarmen moet de CV-ketel gecombineerd worden met een boiler of geiser. In de meeste gevallen is een solo CV-ketel goedkoper dan een combiketel. Toch kiezen de meeste mensen voor een combiketel. Een combiketel verwarmt de woning via de radiatoren én zorgt voor warm water in de keuken en de badkamer.

 

Het vermogen van de CV-ketel

Om uw huis en water te verwarmen is het van belang dat uw CV-ketel voldoende capaciteit heeft. Het vermogen van de CV-ketel hangt van een aantal factoren af:

Het type en de inhoud van de woning
Wanneer u een grote woning heeft, heeft een CV-ketel vanzelfsprekend meer vermogen nodig dan in een kleinere woning. Het vermogen van de cv-ketel wordt uitgedrukt in Kilowatt (kW). Hieronder vindt u de richtlijnen voor verschillende typen woningen. Dit kan afwijken van uw situatie en is slechts bedoelt ter indicatie.

 • appartement: 11-23 kW
 • tussenwoning: 16-28 kW
 • hoekwoning of tweekapper: 16-30 kW
 • vrijstaande woning: meer dan 30 kW

Het is belangrijk dat het vermogen van de CV-ketel aansluit bij het type en de inhoud van de woning. Past dit niet, en is het vermogen van de CV-ketel te groot voor uw woning, dan spreken we van overcapaciteit. In dat geval maakt de CV-ketel niet optimaal gebruik van het rendement en verbruikt u onnodig te veel energie.

 

Het bouwjaar en de isolatie van de woning 
In de regel geldt dat een nieuwere woning beter geïsoleerd is dan een oudere woning. Als uw woning goed geïsoleerd is, kan er minder warmte de woning verlaten. Is uw woning niet goed geïsoleerd, dan heeft de CV-ketel meer moeite met het verwarmen van uw woning. Dit is van invloed op het benodigde vermogen van de CV-ketel.

 

De CW-waarde van de CV-ketel
De CW-waarde van de CV-ketel - of CW-klasse -  is een gaskeurlabel. CW staat voor Comfort Warm Water. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende CW-klassen.

 • CW3 klasse CV-ketel
  Geschikt voor de keuken, de spaardouche óf het bad. Deze kunnen niet gelijktijdig verwarmd worden.
 • CW4 klasse CV-ketel
  Geschikt voor de keuken, de douche of het bad. U kunt beperkt gelijktijdig warm water gebruiken op deze plekken.
 • CW5 klasse CV-ketel
  Geschikt voor keuken, de douche of het bad. Deze kunt u redelijk tegelijkertijd gebruiken. Heeft u een stortdouche of regendouche? Dan heeft u een CW5 klasse CV-ketel nodig.
 • CW6 klasse CV-ketel
  Geschikt voor de keuken, de douche of het bad. Op deze plekken kunt u gelijktijdig warm water gebruiken. CV-ketels met deze CW-waarde zijn geschikt voor huizen met meerdere badkamers.

De warmwaterbehoefte en grootte van het huishouden 
Heeft u meerdere badkamers, of heeft u een stortdouche? Dit zorgt voor een hogere warmwaterbehoefte. U heeft namelijk op meerdere plekken warm water nodig. De grootte van uw huishouden speelt eveneens een belangrijke rol. Heeft u een groot huishouden? Dan heeft u doorgaans een CV-ketel met meer vermogen nodig dan een kleiner huishouden.

 

De prijs van de CV-ketel inclusief installatie

De prijs van de CV-ketel is sterk afhankelijk van de CW-waarde en het merk CV-ketel. Hoe hoger de CW-waarde van de CV-ketel, hoe duurder het toestel. De kosten voor de CV-ketelinstallatie zijn vooral afhankelijk van de indeling van de woning. Daarom is het geven van een prijsindicatie die voor iedere situatie geldt lastig.

 

Het is belangrijk de CV-ketel te laten installeren door een professionele en gecertificeerde monteur. Zo bent u verzekerd van een veilige en goed werkende CV-ketel. Bij Volta Limburg werken uitsluitend erkende monteurs die u graag verder helpen.

 

Meer informatie

Wij begrijpen dat u na het lezen van dit artikel meer informatie wilt om de juiste keuze voor uw situatie te maken. Tijdens een gratis adviesgesprek met een van onze adviseurs bekijken wij graag uw mogelijkheden. Zo kunnen wij u vertellen wat de CV-ketel en installatie kost en bent u verzekerd van een professionele installatie.

 

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten