Betrouwbaarheid energiemeters

 

Zijn de elektriciteitsmeters die netbeheerders installeren bij Nederlandse huishoudens betrouwbaar? Begin maart 2017 hebben verschillende media aandacht besteed aan het onderzoek dat de Universiteit Twente hiernaar heeft gedaan in 2015. De universiteit heeft laten zien dat ze in hun laboratorium afwijkingen kunnen forceren in de slimme meter.

Onderzoek bij mensen thuis

Veel consumenten zijn nu bezorgd of hun meter wel goed functioneert. Het is belangrijk om te weten dat de kans bijzonder klein is dat de extreme situaties uit het onderzoek zich ook bij mensen thuis voordoen. Dat laten de gezamenlijke netbeheerders weten. De resultaten van het onderzoek zijn niet zomaar te vertalen naar wat er in huis gebeurt. Nederlandse consumenten kunnen er dan ook op rekenen dat hun meter goed en nauwkeurig is. In de praktijk zijn geen meters gevonden die meer aflezen dan het echte verbruik.


Netbeheer Nederland (bracheorganisatie netbeheerders) kent het onderzoek van de Universiteit Twente al sinds 2015. De netbeheerders hebben dit zeer serieus genomen. Ze hebben toen meteen twee dingen gedaan: ze hebben het onderzoek overgedaan, samen met VSL (Nationaal Metrologisch Instituut). In dezelfde extreme lab-omstandigheden vonden ze inderdaad afwijkingen.

Verder zijn ze gaan kijken naar praktijkgevallen. Energieleveranciers konden het aan hen doorgeven als klanten grote twijfels hebben over de hoogte van hun energieverbruik. In tientallen gevallen is onderzocht waar dat aan lag: aan de meter of aan iets anders. In alle gevallen is een logische verklaring gevonden en was de meter correct. De oorzaken van het verhoogde verbruik verschilden: van een elektrische kachel tot gezinsuitbreiding en van een vijverpomp tot een defecte sauna. Het hogere verbruik uit de laboratoriumsituatie, is in de praktijk dus nog niet voorgekomen. We verwachten dat dit zelden of nooit het geval zal zijn. Maar we blijven dit soort onderzoeken uitvoeren. ‚Äč


Kijk voor meer informatie en de meest gestelde vragen op de website van Enexis.

 

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten