De slimme meter, steeds meer huishoudens krijgen ermee te maken. Een digitale energiemeter die uw stroom- en gasverbruik meet, waardoor uw energieleverancier de gegevens kan gebruiken bij het bepalen van uw energierekening of om inzicht te geven in uw verbruik. Uit onderzoek van RVO.nl blijkt dat circa 1 op de 10 consumenten die een slimme meter aangeboden heeft gekregen, de plaatsing heeft geweigerd en 2 procent heeft deze na plaatsing administratief laten uitzetten. In de periode van 2015 tot en met 2020 wordt de slimme meter grootschalig aangeboden. Gedurende die periode monitort de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de marktontwikkeling van energiebesparingsdiensten bij de slimme meter via jaarlijkse ‘Marktbarometer aanbieding slimme meter’.
Weigeren slimme meter
Een grote meerderheid van de consumenten (88 procent) staat in 2017 nog steeds welwillend tegenover het plaatsen van de nieuwe meter. De meest genoemde reden om de slimme meter te weigeren heeft te maken met de negatieve nieuwsberichten in de media over de betrouwbaarheid van de slimme meter.
Voordelen slimme meter
Wij geven u graag inzicht in de voordelen van een slimme meter, zodat u weet waar u aan toe bent wanneer u een aanbod krijgt. De mogelijkheid om de slimme meter digitaal uit te lezen heeft talloze voordelen. Enkele voorbeelden zijn:
- U hoeft nooit meer zelf de meterstanden op te nemen.
- U hoeft nooit meer thuis te blijven voor de meteropnemer.
- Wij hoeven uw verbruik nooit te schatten. Uw jaarafrekening klopt daarom altijd precies.
- U ontvangt elke twee maanden een overzicht van uw verbruik. Zo komt u aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te staan.
- Met een energieverbruiksmanager ziet u eenvoudig welke mogelijkheden u hebt om te besparen.
Zijn er ook nadelen aan de Slimme Meter?
U bent niet verplicht om een slimme meter te laten plaatsen. Enkele redenen waarom mensen twijfelen aan de betrouwbaarheid van de slimme meter zijn:
- Sommige mensen zijn bezorgd over hun privacy. Gelukkig is in de wet nauwkeurig bepaald wanneer en voor welke doelen wij uw slimme meter mogen uitlezen. Wilt u niet dat wij op afstand uw meter uit kunnenlezen? Laat de communicatieve mogelijkheden van uw meter dan uitzetten, zodat wij uw slimme meter niet op afstand kunnen uitlezen. U moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven.
- Hebt u zonnepanelen? Dan levert u op zomerse dagen misschien stroom terug aan het net. Een slimme meter registreert de energie die overblijft apart, zodat uw energieleverancier kan berekenen wat u terugbetaald krijgt voor de overgebleven opgewekte energie. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Uw verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Dit kan een financieel voordeel opleveren als blijkt dat de salderingsregeling na 2020 in een versoberde vorm voortgezet wordt.
- Het uitlezen verloopt veelal via dezelfde techniek als mobiel internet. Sommige mensen maken zich zorgen over de hierbij uitgezonden straling. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs van eventuele nadelige effecten van deze straling voor de gezondheid.