CV-ketel ontluchten
Met CV-ketel ontluchten, wordt het ontluchten van de radiatoren bedoeld. Omdat het niet moeilijk is om zelf uw verwarming te ontluchten, geven wij u graag uitleg over hoe u dit zelf eenvoudig kunt doen.
Wanneer verwarming ontluchten?
1. Uw radiatoren worden niet gelijkmatig warm
Wanneer u temperatuurverschillen of koude plekken op uw radiator voelt, is het tijd deze te ontluchten. Er bevindt zich dan onvoldoende water in de radiatoren waardoor deze niet meer gelijkmatig warm worden. Door de verwarming te ontluchten haalt u alle valse lucht uit de radiatoren, zodat deze weer optimaal warmte kunnen afgeven. Op deze manier voorkomt u onnodige stookkosten.
2. U heeft uw CV-ketel net bijgevuld
Wanneer de waterdruk van uw CV ketel te laag is, of u ervaart tikkend geluidsoverlast, is het belangrijk dat de verwarmingsketel wordt bijgevuld. Zodra dit is gebeurd, adviseren wij ook altijd de verwarming te ontluchten. Let op: Ontlucht nooit de verwarming voordat u heeft gecontroleerd of de waterdruk nog hoog genoeg is en tussen de 1,5 en 2 bar staat.
Hoe verwarming ontluchten?
Een verwarmingssysteem functioneert het beste zonder lucht in het systeem. Met lucht in het systeem heb je namelijk minder rendement. Het ontluchten van de verwarming is niet moeilijk en neemt maximaal 15 minuten tijd in beslag. Om te kunnen ontluchten heeft u een ontluchtingssleutel en een vaatdoek nodig. Bekijk direct onze instructievideo en/of download het handige stappenplan.
Vergeet niet om voor en na het ontluchten de waterdruk in de CV-ketel te contoleren. Staat de drukmeter onder de 1,5 bar? Dan is het noodzaak de CV-ketel bij te vullen.

CV-ketel bijvullen
Indien nodig, eerst uw CV-ketel bijvullen tot de juiste druk.

Instructievideo
Video over het ontluchten van uw verwarming.

Stappenplan (PDF)
Stappenplan voor het ontluchten van uw verwarming.
Stappenplan
- Schakel de CV-ketel uit via het display of de stroomstekker
- Wacht 15 minuten voordat u verder gaat
- Draai alle radiatoren in huis volledig open
- Begin op de benedenverdieping en werk naar boven toe
- Draai met de sleutel het ventiel van de radiator open
- Wacht tot er water uit het ventiel komt (hiervoor is het doekje)
- Draai het ventiel dicht en ga naar de volgende radiator
- Controleer na de laatste radiator de druk van de CV-ketel (1,5 - 2 bar)
- Zet de CV-ketel weer aan
Is de druk in de CV-ketel te laag? Lees dan hoe u de ketel kunt bijvullen.
Benodigdheden
- Doekje om vocht op te vangen
- Ontluchtingssleutel
- 20 - 25 minuten tijd
Tips bij het ontluchten van de CV-ketel
- Ontlucht de CV-ketel vroeg in de morgen voordat de verwarming aanslaat. Zo gaat er geen energie en reeds gestookte warmte verloren.
- Het ontluchten van de verwarming doet u altijd van beneden naar boven. Begin met de radiatoren op de begane grond en eindig met de radiatoren van de bovenste verdieping.
- Hang het stappenplan voor het ontluchten van de CV-ketel naast uw ketel. Zo heeft u altijd de juiste informatie snel bij de hand, mocht u dit nodig hebben.
- U kunt het expansievat ook ontluchten. Draai hiervoor aan de ontluchtingskraan van het (meestal rode) drukvat.
Wordt uw CV-ketel regelmatig bijgevuld en uw verwarming ontlucht?
Een CV-ketel hoeft in de regel maar één keer per jaar ontlucht te worden. Wordt de verwarming na het ontluchten niet gelijkmatig warm of blijft u een tikkend geluid horen? Neem dan contact op met onze storingsdienst (088 027 8888 - lokaal tarief) zodat wij u gelijk kunnen helpen.
We zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u bereikbaar in het geval van storingen aan uw CV-ketel of verwarmingsinstallatie.
CV-ketel onderhoud
Om uw CV-ketel in de juiste conditie te houden, is het belangrijk dat er eens in de 2 jaar onderhoud aan uw verwarmingsketel plaatsvindt. De ketel wordt dan compleet nagekeken en waar nodig schoongemaakt. Zo verlengt u de levensduur van uw ketel en voorkomt u storingen.