Zonnestroom opslaan in een thuisaccu
In de middag wekken zonnepanelen vaak de meeste stroom op. Tenminste, als de zonnepanelen op het zuiden liggen. De kans is groot dat u die energie niet direct nodig hebt. Zo bent u misschien op het werk of gaat u een dagje weg, en gebruikt u pas ’s avonds weer stroom. Een thuisaccu biedt de mogelijkheid om overdag opgewekte energie op te slaan voor later gebruik, waardoor u uw eigen zonnestroom volledig kunt gebruiken. Hoe dit werkt en wat de kosten zijn leest u in dit artikel.
Werking van een thuisaccu
De thuisaccu bestaat uit een litihium batterij die door opgewekte zonnestroom wordt opgeladen. Net als bij een oplaadbare batterij kan een thuisaccu uw opgewekte zonne-energie opslaan en kunt u dit op een eigen moment verbruiken. Zo bent u dus minder afhankelijk van uw energieleverancier. De verwachting is dat u in de toekomst tijdens zonnige maanden, zoals het voorjaar en de zomer, volledig onafhankelijk kunt zijn.
De voordelen van een thuisaccu
Naast de opslag van stroom heeft een thuisaccu andere voordelen. De zonnestroom wordt overdag opgewekt, terwijl u deze tijdens piekuren gebruikt. Dat levert u geen stroomrekening meer op. Er is ook een landelijk voordeel als er meer thuisaccu’s worden geïnstalleerd: Er is minder verschil tussen vraag en aanbod, wat voor meer stabiliteit op het stroomnet zorgt. Het maakt u voor een deel zelfvoorzienend en u heeft een eigen noodstroomvoorziening.
Thuisaccu en salderen
Op dit moment is het nog mogelijk om stroom te salderen. Dit betekent dat ‘teveel’ opgewekte energie automatisch wordt teruggeleverd aan het energienet. Uw energiemaatschappij streept dit weg tegen de momenten waarop u geen stroom opwekt, maar juist stroom vraagt. Het stroomnet is als het ware uw huidige thuisaccu van heel Nederland.
De kosten van een thuisaccu
De kosten van een thuisaccu hangen sterk af van de capaciteit en schommelen tussen de 3.000 en 9.000 euro. Dat is een behoorlijke investering voor een huishouden en dit komt bovenop de aanschafkosten van zonnepanelen. Met een stroomverbruik van een gemiddelde woning is de terugverdientijd ongeveer 16 jaar. Waarschijnlijk worden accu’s in de toekomst wel goedkoper. Ook is de verwachting dat de capaciteit van batterijen steeds groter wordt. Met het afbouwen van de salderingsregeling in (naar verwachting) 2023 wordt een thuisaccu al een stuk interessanter.
Is een thuisaccu rendabel?
Op dit moment is een thuisaccu uit financieel oogpunt nog niet interessant. Allereerst omdat de salderingsregeling nog actief is en u een gunstig tarief krijgt voor de zonnestroom die u levert. De hoge aanschafkosten zorgen voor een relatief lange terugverdientijd. Tot slot maakt een thuisaccu u minder afhankelijk van het stroomnet, maar nog niet helemaal onafhankelijk.
Toch kan deze situatie veranderen. In andere landen binnen Europa kiezen particulieren namelijk steeds vaker voor een thuisbatterij. Met veranderingen in wet- en regelgeving, nieuwe klimaatplannen, problemen (congestie) op het landelijke stroomnet en de stijgende energietarieven is een thuisaccu in de toekomst hoogstwaarschijnlijk de investering waard.

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'