Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?

Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen wekken energie op door gebruik van zonlicht. Dit betekent niet dat zonnepanelen alleen presteren tijdens warme dagen en in de herfst en winter geen energie opwekken. Lagere temperaturen betekenen niet automatisch een verminderde of zelfs helemaal geen opbrengst.

 

De kou zorgt juist voor een betere geleiding en minder weerstand, hierdoor werken zonnepanelen juist beter. In de herfst- en wintermaanden zijn er wel minder zonuren en is er meer bewolking dan in de zomer maanden. Dit zorgt voor minder zon(licht)instraling dan in het voorjaar. Kortom, zonnepanelen zijn ook in de herfst en de winter rendabel, ze wekken alleen minder energie op dan in de maanden met veel zonuren. Lees meer over de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen.

 

Het beste rendement voor uw zonnepanelen

In de lentemaanden behaalt u meeste rendement uit uw zonnepanelen. De zon staat dan hoog waardoor het recht op de panelen schijnt. De temperatuur is dan nog redelijk laag. De beste maanden om zonnepanelen aan te schaffen zijn januari of februari. Zo bent u op tijd voor de piekmaanden van installatie en pakt u de eerste zonnestralen mee. In de wintermaanden kunnen zonnepanelen prima worden geïnstalleerd. Alleen onder extreme winterse omstandigheden kan het voorkomen dat de installatie wordt uitgesteld omdat de installatie dan niet veilig kan worden uitgevoerd, door bijvoorbeeld gladheid op het dak.

 

Bladeren en sneeuw

In de herfst vallen grote hoeveelheden bladeren van de boom en in de winter is er kans op sneeuw. Het rendement van uw zonnepanelen gaat hierdoor omlaag, omdat er minder zonlicht doorkomt. De meeste bladeren waaien bij een stevige herfstwind vanzelf weg en door de hoek van de panelen glijdt sneeuw meestal vanzelf van de panelen. U kunt eventueel met een zachte borstel het oppervlak van de zonnepanelen vrijmaken, zodat het zonlicht weer optimaal gebruikt kan worden. Het effect van bladeren of sneeuw op de prestaties van een zonnepanelensysteem is vaak heel beperkt. 

 

Meer weten?

Kortom: ook in de herfst- en wintermaanden zijn zonnepanelen rendabel. Wanneer u direct wilt profiteren van de meest zonnige maanden dan is het aan te raden om de zonnepanelen in de winter te laten installeren. Wilt u meer weten over zonnepanelen en het beste advies voor uw situatie? Vul dan hieronder het formulier in en ontvang deskundig advies.

 

Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? 

 

Doe de dakcheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Subsidie en regelingen zonnepanelen
Subsidie en regelingen zonnepanelen

Er zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan via de gemeente, de provincie Limburg...

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?
Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Zonnepanelen reinigen is in principe niet nodig. Zonnepanelen zijn namelijk voorzien van een zelfreinigende laag. Deze laag zorgt er voor dat...

Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?
Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?

Veel mensen denken dat de zonnepanelen op onze daken beter presteren bij de tropische temperaturen die ons land overvallen de afgelopen dagen. Dit...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten