Welke omvormer pas het best bij mijn situatie?

Welke omvormer pas het best bij mijn situatie?

De omvormer is het meest belangrijke en kwetsbare onderdeel van uw zonnepanelensysteem. Er zijn verschillende soorten omvormers met elk een eigen werking. Het is belangrijk dat u de juiste omvormer kiest die past bij uw installatie. In dit artikel leert u de verschillende soorten vergelijken, zodat u de beste omvormer bij de zonnepanelen kiest.

 

De werking van een omvormer

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Deze stroom is niet direct bruikbaar in uw huishouden. De omvormer zorgt dat deze gelijktroom wordt omgezet in wisselstroom. Ook is het belangrijk het juiste soort omvormer te kiezen als er schaduw op de zonnepanelen komt, bijvoorbeeld door een pijp of een dakkapel. 


Soorten omvormers

We maken qua werking onderscheid tussen drie soorten omvormers: Stringomvormers, omvormers met optimizers en micro omvormers.


Stringomvormer

Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen op het dak als een ketting aan elkaar gekoppeld. Deze ketting of ‘string’ is vervolgens 

gekoppeld aan de omvormer. Dit heet ook wel serie-geschakeld. Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dit betekent dat als één paneel minder presteert, bijvoorbeeld door schaduw, dit effect heeft op de gehele string. Het zwakste paneel is altijd bepalend voor de opbrengst van de resterende zonnepanelen. U kunt het vergelijken met ouderwetse kerstverlichting: Als één lampje kapot gaat, branden de andere lampjes ook niet meer.

 

Een stringomvormer is daarom ideaal in situaties waar geen schaduwval is. Wij werken met stringomvormers van het merk GoodWe.

 

Omvormer met optimizers

Bij een omvormer met optimizers wordt er achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst, waardoor deze individueel te regelen en te monitoren zijn. De optimizers geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. Wanneer er een storing optreed is deze eenvoudig op te sporen. Hierdoor zijn omvormers met optimizers optimaal voor grote systemen. 

 

Een omvormer met optimizers is ook ideaal in situaties met enige schaduwval. Door de panelen individueel te regelen met power- optimizers haalt een omvormer met optimizers meer stroom uit de zonnepanelen. Hierdoor is het opbrengstverlies bij schaduwval minimaal. Ook beveiligen de optimizers de panelen door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels. Wij werken met SolarEdge omvormers met optimizers. Met de gratis monitoringssoftware van SolarEdge is het mogelijk om zelf van elk afzonderlijk paneel de werking te zien.

 

 

Micro omvormers

Een micro omvormer is een kleine omvormer die achter elk paneel wordt geplaatst. Hierdoor kunnen de panelen individueel geregeld en gemonitord worden. Er zijn veel overeenkomsten tussen een systeem met micro omvormers en een systeem met een omvormer met optimizers. Toch zijn er ook enkele verschillen:

  • Met micro omvormers hoeft u geen omvormer meer in huis te plaatsen. 
  • Micro omvormers kunnen ook ingezet worden bij kleine systemen en het systeem is gemakkelijk uit te breiden of te verkleinen. Een omvormer met optimizers wordt doorgaans alleen ingezet voor 8 panelen of meer.

Wij werken met micro omvormers van Enphase. Enphase biedt een betere garantie op de micro omvormers en een langere levensduur dan SolarEdge. Enphase biedt monitoringssoftware om de werking per paneel zelf te kunnen bekijken. Deze software moet apart worden aangeschaft.

 

Productgaranties vergelijken

Naast de verschillen in werking van de omvormer, zijn er ook per merk verschillen in garantie en levensduur. Let hier ook op bij uw keuze. Enphase micro omvormers hebben bijvoorbeeld een levensduur van 25 tot 35 jaar mede dankzij lage voltages en geen bewegende delen in de omvormer. Traditionele stringomvormers hebben doorgaans een levensduur van 8 tot 12 jaar, en omvormers met optimizers 15 tot 20 jaar. Na deze periode zal de omvormer vervangen moeten worden.


Qua brandveiligheid zijn micro omvormers en omvormers met optimizers veiliger dan een stringomvormer. Een stringomvormer-systeem kan tot 1000 volt aan spanning op uw dak genereren. Een micro omvormer zorgt ervoor dat het maximale voltage op uw dak onder de 60 volt blijft. Met SolarEdge wordt bij oververhitting of een los contact, de spanning op de kabels automatisch teruggebracht naar 1 Volt per paneel.

 

Waar wordt de omvormer geplaatst?

De beste plek voor de omvormer is verschillend per situatie. Meestal wordt de omvormer op zolder of in de kelder geplaatst. Bij het kiezen van de juiste plek moet rekening gehouden worden met bepaalde zaken, zoals de lengte van de kabels. Om minimaal stroom te verliezen zijn de kabels tussen de zonnepanelen en de omvormer bij voorkeur minder dan 20 meter. Dat geldt ook voor de kabel tussen omvormer en meterkast. Hierdoor zijn er veel plaatsen in huis waar de omvormer geïnstalleerd kan worden.

 

Voor de koeling van de omvormer is het aan te raden een halve meter ruimte rondom het apparaat vrij te houden. Kies daarnaast voor een stevige wand, want omvormers wegen vaak rond de 20 kilogram. 

 

Door deze richtlijnen wordt de omvormer in 90% van de gevallen in de garage of op de zolder geplaatst. Voorafgaand aan de montage van de zonnepanelen bekijkt de installateur tijdens een inspectieronde (ook wel schouw) uw specifieke situatie.

 

Conclusie

Voor elke situatie bestaat de juiste omvormer. U heeft nu alle informatie die nodig is om de juiste keuze te maken. Toch is het altijd slim om een adviseur naar uw persoonlijke situatie te laten kijken. Wij hebben jarenlange ervaring en de juiste kennis in huis om u van een goed advies te voorzien. Vul hiervoor de online dakcheck in. Een van onze adviseurs zal dan binnen twee werkdagen contact met u opnemen.

 

Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? 

 

Doe de dakcheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?
Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is onder andere afhankelijk van uw energieverbuik, het beschikbaar dakoppervlak, de...

Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

De energie die u opwekt met zonnepanelen gebruikt u direct in uw huishouden. De elektriciteit die u extra opwekt levert u terug aan het...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten