Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Tegenwoordig heeft 1 op de 8 woningen zonnepanelen op het dak. Logisch ook, want met zonne-energie kunt u flink besparen op de energierekening. Veel mensen hebben nog vragen voordat ze besluiten om panelen op het dak te plaatsen. We geven de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over zonnepanelen.

 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op zowel platte als schuine daken geïnstalleerd worden. Een installatie die op het zuiden is gericht, wekt meestal de meeste zonnestroom op. Ook zonnepanelen gericht op het (zuid)oosten en (zuid)westen werken prima. Ze presteren wel iets minder dan panelen die op het zuiden liggen, dit kan oplopen tot zo’n 10 tot 20%.

 

Bij een schuin dak installeert de monteur de panelen in de hoek van het dak. Op een plat dak heeft een hoek van 30 tot 35 graden de voorkeur, dan werken de panelen het beste. Alleen bij een dak op het noorden worden de zonnepanelen vaak onder een lagere hellingshoek geïnstalleerd, zodat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dit van een aantal factoren afhankelijk, waaronder uw (verwachte) stroomverbruik, de beschikbare oppervlakte op het dak en het vermogen van de zonnepanelen. Wij adviseren particulieren om een installatie te nemen die evenveel stroom opwekt als dat u jaarlijks verbruikt. Dit is financieel gezien het meest aantrekkelijk.

 

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn vaak blauw of zwart. Dat komt door een verschil in het productieproces. Bij de blauwe poly kristallijn zonnepanelen krijgt het materiaal minder tijd om af te koelen. Hierdoor bestaat de zonnecel in zo’n paneel uit meerdere kristallen. Bij mono kristallijn zonnepanelen duurt dit proces langer, waardoor een zonnecel uit slechts één kristal bestaat. Vandaar ook het onderscheid tussen poly en mono kristallijn panelen.

 

Het grootste verschil tussen de zonnepanelen is het uiterlijk. Ook presteren de zwarte panelen enkele procenten beter. Daarentegen zijn de blauwe panelen sneller te maken, waardoor ze goedkoper zijn.

 

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Ook dit is van een aantal factoren afhankelijk, zoals het aankoopbedrag, het aantal zonnepanelen, de hoek en ligging van het dak en bijvoorbeeld de stroomkosten. Op dit moment ligt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 8 jaar. Met onze zonnepanelencheck ziet u snel hoeveel u jaarlijks kunt besparen met zonnepanelen.

 

Kan ik subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Er zijn op dit moment geen subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. U kunt wel gebruik maken van de Energiebespaarlening of de Stimuleringslening Duurzaam Thuis van de provincie Limburg. Hierdoor is het mogelijk om zonnepanelen voordelig te financieren. Ook betaalt u sinds 2023 geen btw meer bij aankoop van een zonnepaneleninstallatie, dat scheelt zo'n 21% op de aanschaf van de zonnepanelen.

 

Wat is de levensduur van een zonnepaneleninstallatie?

De meeste zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. U ontvangt vaak een vermogensgarantie van 25 jaar, waarmee de fabrikant aangeeft dat het vermogen na 25 jaar nog 80% van het origineel zal zijn. De omvormer gaat gemiddeld iets minder lang mee dan zonnepanelen. De verwachte levensduur verschilt per type omvormer. Wel wordt er vanuit gegaan dat de omvormer tijdens de levensduur van de zonnepanelen in ieder geval één keer vervangen moet worden.

 

Wat is salderen?

De salderingsregeling heeft te maken met het terugleveren van stroom. Als eigenaar van zonnepanelen wekt u zonnestroom op. Alle energie die u niet direct verbruikt, levert u aan het elektriciteitsnet. In de meterkast houdt de energiemeter bij wat er de woning in- en uitgaat.

 

U ontvangt een vergoeding van de zonnestroom die u levert. De prijs hiervoor is afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte stroom. Uw energiemaatschappij kijkt eerst wat zij u hebben geleverd, bijvoorbeeld tijdens zonloze dagen. Dit wordt tegen elkaar weggestreept: u ontvangt dus eigenlijk hetzelfde tarief voor uw zonnestroom als wat de energiemaatschappij rekent voor de stroom. Dit heet salderen.

 

U kunt niet oneindig salderen: als u jaarlijks meer zonnestroom opwekt dan u aan stroom vraagt van de energieleverancier, krijgt u over een overschot een lagere vergoeding. Dit is de terugleververgoeding.

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaamaan afgebouwd. Elk jaar mag u 9% minder salderen. Na 2031 stopt de regeling en ontvangt u alleen nog een terugleververgoeding voor uw eigen opgewerkte zonnestroom. De overheid heeft echter nog geen besluit genomen over deze regeling. Het stopzetten van het salderen krijgt in de politiek steeds minder draagvlak, het is dus mogelijk dat het salderen de komende jaren helemaal niet afgebouwd gaat worden. 

 

Welke omvormer past het beste bij mijn situatie?

De zonnepanelen op het dak wekken gelijkstroom op. Om de energie om te zetten in bruikbare wisselstroom, wordt een omvormer geplaatst. Er zijn verschillende soorten omvormers: stringomvormers, omvormers met optimizers en micro-omvormers.

 

Een belangrijke factor bij de keuze voor een bepaald type omvormer is schaduw. Als er geen schaduw op de panelen valt en de hele installatie heeft dezelfde hellingshoek, dan is een stringomvormer vaak geschikt. Bij een stingomvormer is het belangrijk dat alle zonnepanelen ongeveer evenveel zonnestroom opwekken, want het minst presterende paneel remt de opbrengst van de omliggende onderdelen.

 

In het geval van schaduw adviseren we een omvormer met optimizer of micro-omvormers. Er wordt  achter ieder paneel een omvormer geplaatst, waarmee panelen individueel geregeld en gemonitord worden. Een groot voordeel hiervan is dat als één paneel minder presteert, dit geen effect heeft op de opbrengst van de andere panelen. Zo kunt u altijd stroom opwekken, ook als er schaduw op het dak valt of als een zonnepaneel niet meer werkt.

 

Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?

Bij zonnepanelen is vooral de hoeveelheid zonlicht belangrijk. Omdat ook in de herfst en de winter het zonnetje toch wel eens doorbreekt, zijn zonnepanelen ook in de koudere seizoenen rendabel. De opbrengst ligt wel lager dan in de lente en de zomer. Bekijk ook de opbrengst per maand. Eén ding is zeker: stroom opwekken, dat doen ze zeker!

 

Moeten zonnepanelen onderhouden worden?

Zonnepanelen hebben een zelfreinigende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het meeste vuil, zoals vogelpoep of bladeren van het paneel spoelen wanneer het regent. Maar er kan altijd vuil in de vorm van stof of zand achterblijven op de panelen. Daarom is het aan te raden om de panelen eens in de paar jaar te (laten) reinigen. Dit kan gemiddeld 2 tot 3 procent meer opbrengst opleveren op jaarbasis.

 

Meer informatie over zonnepanelen

Heeft u anderen vragen of wilt u meer informatie? Vergelijk onze zonnepanelen of vraag een adviesgesprek aan.  

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten