Tips na aankoop van zonnepanelen

Tips na aankoop van zonnepanelen

De zonnepanelen zijn op uw dak geïnstalleerd: laat het zonnige weer maar komen! In principe heeft u geen omkijken naar het systeem: zodra er licht op de panelen valt gaat de installatie vanzelf aan het werk. De panelen krijgen wel flink wat te verduren op het dak, waaronder wind, kou of viezigheid. De prestaties nemen elk jaar dan ook een klein beetje af, maar u kunt dit beperken. We geven een aantal tips waarmee u het maximale uit de installatie haalt.

 

Zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn voorzien van een zelfreinigende laag. Hierdoor spoelt de regen het meeste vuil van het oppervlak af. Toch kunnen er hardnekkige vlekken, zoals vogelpoep, op een paneel achterblijven. In dat geval is het aan te raden om het paneel te (laten) reinigen, omdat het invloed heeft op de prestatie van de installatie.

 

In het algemeen raden we aan om zonnepanelen eens in de paar jaar te reinigen. Op een plat dak liggen de panelen onder een kleinere hoek, waardoor vuil er minder makkelijk afspoelt. Dan kan het vaker nodig zijn. Houd de prestaties van uw systeem in de gaten om na te gaan of het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Lees ook hoe u zonnepanelen kunt schoonmaken.

 

Opbrengst monitoren

U krijgt na de installatie van uw zonnepanelensysteem een inlog voor een online omgeving toegestuurd. Via een portal of app kunt u de prestaties van uw zonnepanelen in de gaten houden. U ziet de totale hoeveelheid opgewekte energie en vaak ook de prestatie per paneel. Presteert één onderdeel minder dan de rest? Mogelijk is er een paneel vies of is er een probleem met de omvormer. Houd er wel rekening mee dat de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen sterk kan verschillen.

 

De omvormer vervangen

De omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelensysteem: het apparaat zet opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. U kunt één centrale omvormer in huis hebben, of elk paneel heeft een eigen micro-omvormer. De gemiddelde levensduur van een omvormer is ongeveer 15 jaar, dat is korter dan de installatie meegaat. Het onderdeel zal dus minimaal eenmaal vervangen moeten worden. Een defecte omvormer herkent u aan een storing, dit kunt u op het apparaat zelf of aan de prestaties van uw systeem zien. Neem contact op met uw installateur als de omvormer aan vervanging toe is of defect blijkt. 

 

Levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Door de jaren heen neemt de prestatie van een installatie enigszins af. Bij vrijwel alle panelen krijgt u een vermogensgarantie van 25 jaar: de fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na deze periode nog 80 tot 90 procent van het originele vermogen leveren. Door periodiek onderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld door de panelen schoon te maken of de omvormer af te stoffen, kunt u de levensduur van het systeem verlengen.

 

Afgeschreven zonnepanelen zijn goed recyclebaar. Ze bestaan voornamelijk uit glas (80%), hoogwaardig kunststof en verschillende metalen. Uiteindelijk kan ongeveer 95% van de materialen opnieuw worden gebruikt. Oude zonnepanelen kunt u naar de milieustraat brengen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten