Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak

 

 

Denkt u erover na om zonnepanelen te plaatsen heeft u geen (geschikt) schuin dak? Dan is het toch mogelijk om te profiteren van gratis zonne-energie. Zonnepanelen kunnen namelijk ook op een plat dak worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op een uitbouw of schuur. Bij plaatsing van panelen op een plat dak moet u er wel rekening houden met extra maatregelen. Daarnaast is niet elk plat dak geschikt voor zonnepanelen, o.a. door het gewicht. Laat u altijd goed informeren door een erkende zonne-adviseur. 
 

U kunt daarbij rekening houden met de volgende onderdelen: 

 

1. Montage van de panelen

Om zonnepanelen op een plat dak te monteren is er een extra montagesysteem nodig. Zo kan de juiste hellingshoek worden gerealiseerd op verschillende soorten platte daken. De meest voorkomende opstellingen zijn: een open opstelling met frame of een gesloten opstelling (bijvoorbeeld met plastic bakken).


2. Afstand tot de dakrand

Een aandachtspunt bij een zonne-installatie op een plat dak is de afstand tot de dakrand. Hierbij moet men rekening houden met verschillende weersomstandigheden. Ook bij harde rukwinden moet panelen op hun plek blijven liggen. Langs de dakrand kunnen harde wervelwinden ontstaan die voor extra kracht op de zonnepanelen zorgt. Zonnepanelen installateurs houden daarom altijd rekening met een extra veiligheidsmarge. 

 

3. Extra ballast

Om de constructie te verzwaren en ongelukken te voorkomen is er ballast nodig. Afhankelijk van bijvoorbeeld de hoogte van het dak bepaalt men de benodigde ballast. Daarnaast moet men rekening houden met de maximale belasting van het dak. De juiste hoeveelheid ballast wordt door onze adviseurs altijd meegenomen in de berekening. 

 

4. Vergunningen

In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. In het geval van een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument is er wel een vergunning nodig. 

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over zonnepanelen op een plat dak of heeft u een vraag? Onze adviseurs voorzien u graag van een passend advies. Stel uw vraag via het onderstaande formulier en wij komen er zo snel mogelijk bij u op terug. 

 

Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? 

 

Doe de dakcheck

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Dakrichting en dakhelling zonnepanelen
Dakrichting en dakhelling zonnepanelen

Zowel de dakrichting als de dakhelling is bij het plaatsen van zonnepanelen van invloed op de hoeveelheid stroom die opgewerkt kan worden. Lees of...

Subsidie en regelingen zonnepanelen
Subsidie en regelingen zonnepanelen

Er zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan via de gemeente, de provincie Limburg...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten