Opbrengst van zonnepanelen per maand

Opbrengst van zonnepanelen per maand

De seizoenen hebben veel invloed op de opbrengst van zonnepanelen, dit varieert per maand. Naast lichtintensiteit hebben bewolking, temperatuur en aantal zonuren invloed op de werking en de prestatie van een zonnepaneleninstallatie.

 

Maandelijkse bijdrage aan totale jaaropbrengst

Hieronder ziet u hoeveel procent elke maand bijdraagt aan de totale jaaropbrengst van zonnepanelen. Dit gaat om een gemiddelde zonnepaneleninstallatie in Nederland. Zo wekken zonnepanelen in februari 5% van de totale jaaropbrengst op, in juni is dit 13%.

opbrengst per maand

Ook opbrengst in de winter

Tijdens de wintermaanden leveren uw zonnepanelen ook zonne-energie. Ondanks de lage temperatuur is er namelijk wel gewoon zon. Ook als er bewolking is wekken de zonnecellen stroom op. In de maanden januari, februari en maart wekt een installatie gemiddeld ongeveer 16% van totale jaaropbrengst op. Ook tijdens de wintermaanden bespaart u dus op de energierekening.

 

Beste prestaties in de lente

Zonnepanelen presteren vaak niet het beste in de zomer, maar in de lente. Dat heeft voornamelijk met de temperatuur van de installatie zelf te maken. Een zonnepaneel werkt het beste als deze ongeveer 25 graden warm is. Als de zon de hele dag op het zonnepaneel brandt, kan deze al vrij snel 40 of 50 graden worden. De zonnecellen gaan minder goed werken, waardoor het vermogen van de zonnepanelen afneemt. Daarom presteren zonnepanelen in de lente vaak het beste: de temperatuur is nog niet al te hoog en er waait nog een fris briesje.

 

Ligging en hoek van het dak

Verschillende factoren hebben invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Een dak op het zuiden levert nog altijd de meeste zonnestroom op. Door de lage prijs van zonnepanelen is een installatie op het westen of oosten tegenwoordig ook mogelijk. Deze installaties leveren gemiddeld 20% minder rendement op. Zonnepanelen zijn dan alsnog een interessante investering.  

 

De hoek of helling van het dak heeft ook invloed op de prestaties. Bij een schuin dak houdt de installateur de constructie van het dak aan. Op een plat dak levert een paneel met een hoek van 35 graden het meeste op. Een grote hoek zorgt daarentegen wel voor meer schaduw, waardoor er minder rijen achter elkaar geplaatst kunnen worden.   

 

Indicatie van de opbrengst

Een installateur kan met speciale software van tevoren berekenen wat zonnepanelen op uw dak opbrengen. De jaarlijkse besparing en terugverdientijd zijn concreet te benoemen. Benieuwd wat u kunt besparen op de energierekening? Bekijk onze zonnepanelen of ga naar de dakcheck en vul uw gegevens in voor een gratis offerte.   

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten