Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is onder andere afhankelijk van uw energieverbuik, het beschikbaar dakoppervlak, de dakhelling en -richting. Het liefst wekt u evenveel stroom op als u verbruikt, dat is financieel het meest voordelig. Als u weet hoeveel u per jaar verbruikt, weet u ook hoeveel de zonnepanelen in totaal zouden moeten opwekken. Als u weet hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en hoe ze presteren, kunt u berekenen hoeveel vermogen (in wattpiek) uw installatie moet leveren.

 

Uw jaarlijkse energieverbruik

Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. Meer energie opwekken dan u daadwerkelijk verbruikt, is niet rendabel. De vergoeding voor het overschot dat u produceert, is te laag. Daarom is het goed om de hoeveelheid zonnestroom die u wilt opwekken met zonnepanelen af te stemmen op uw jaarlijks verbruik. Uw jaarlijks verbruik kunt u terugvinden op de jaarrekening van uw energieleverancier. Het verbruik wordt aangegeven in aantal kWh.

 

Probeer ook rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Gaat u binnenkort elektrisch rijden, wilt u een airco laten installeren of komt er een gezinsuitbreiding? Dan is het slim om te berekenen wat u extra gaat verbruiken. Gaan de kinderen juist het huis uit of doet u de oude, energieslurpende vrieskist weg, dan gaat u binnenkort juist minder energie verbruiken.

 

Voor een indicatie van uw stroomverbruik kunt u uitgaan van:

Huishouden

gemiddeld verbruik
1 persoon
2000 kWh
2 personen 2500 kWh
3 personen 3500 kWh
4 personen 4500 kWh
5 personen 5000 kWh

 

Aantal zonnepanelen berekenen

Als u weet hoeveel kWh u wilt opwekken, dan kunt u het aantal benodige zonnepanelen berekenen. Dit aantal is afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak, de dakrichting en de dakhelling. Zonnepanelen op het zuiden leveren het meeste op. De beste hoek voor zonnepanelen is 35 graden. Op een plat dak kunt u de panelen onder de ideale hoek laten plaatsen, bij een schuin dak bent u afhankelijk van de bestaande hoek van het dak.

 

Met speciale software kunnen onze adviseurs uw dak tot op de centimeter opmeten en bekijken we of u overdag last heeft van schaduwval. Veel schaduw, bijvoorbeeld door pijpjes of het dakkapel van uw buren, heeft invloed op de potentiële opbrengst. Met behulp van deze software ontwerpen we een dakplan en zorgen we ervoor dat uw dakoppervlak optimaal wordt benut. 

zonnepanelen schuin dak 

 

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Aan de hand van de hoeveelheid energie die u wilt opwekken en het aantal zonnepanelen die er op uw dak passen, kunt u berekenen welk vermogen in wattpiek er nodig is in uw situatie. De zonnepanelen in ons assortiment hebben een vermogen van 365 tot 405 Wattpiek. Als u weinig beschikbare ruimte op het dak heeft, kunt u met zonnepanelen met een hoog vermogen wellicht toch de gewenste opbrengst behalen.

 

Bereken zelf het aantal zonnepanelen

U kunt ook zelf het aantal benodigde zonnepanelen berekenen. Neem hiervoor uw jaarlijkse stroomverbruik in kWh en vermenigvuldig het met 1,1. Vervolgens deelt u dit door het aantal wattpiek van het zonnepaneel. Dit geeft u een indicatie van de hoeveelheid zonnepanelen. 

 

Rekenvoorbeeld: In 2021 verbruikte een gemiddeld Nederlands huishouden 2.741 kWh aan elektriciteit. Stel u kiest voor zonnepanelen met een vermogen van 365 Wattpiek. Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft is dan (2.741 x 1,1) gedeeld door 365. Dit komt uit op 8,3 zonnepanelen. Als er 9 zonnepanelen op uw dak passen geeft dat de ideale opbrengt aan energie.  

 

Hoeveel zonnepanelen voor een warmtepomp

Warmtepompen verbruiken veel stroom. Als u wilt weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om dit verbruik te compenseren, is het belangrijk om dit apparaat mee te nemen in de berekening. Door de warmtepomp op groene stroom te laten draaien bent u extra duurzaam bezig. 

 

Een volledig elektrische warmtepomp (lucht/water) verbruikt in een goed geïsoleerde eengezinswoning met 3 bewoners ongeveer 3.000 kWh per jaar (bron: MilieuCentraal). Het aantal zonnepanelen van 365 Wattpiek dat u extra nodig heeft om dit te compenseren komt uit op (3000 x 1,1) / 365 = 9 panelen. Het stroomverbruik van een hybride warmtepomp ligt aanzienlijk lager.

 

Verbruik van een airco compenseren

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig voor een airco? Dat is afhankelijk van het type airconditioning dat u heeft. Een single split voor het koelen van één ruimte verbruikt ongeveer 240 kWh per jaar, bij een airco voor meerdere ruimtes ligt het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik op ongeveer 528 kWh (bron: MilieuCentraal).

 

Omgerekend heeft u 1 à 2 extra zonnepanelen nodig om het stroomverbruik van een airconditioning te compenseren. Bijkomend voordeel: het is vaak zonnig als de airco aanstaat, dus u verbruikt direct uw eigen opgewekte zonnestroom.

 

Deskundig advies?

Zoals u hierboven kunt lezen, komt er toch wel iets bij kijken als u wilt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Heeft u vragen? Dan helpen wij u graag. Onze adviseurs kunnen ook het optimale zonnepanelensysteem voor u berekenen. Vul hiervoor de zonnepanelencheck in en zie direct hoeveel u bespaart met zonnepanelen. U kunt vervolgens een adviesgesprek of een offerte aanvragen.
 

Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? 

 

Doe de dakcheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

De energie die u opwekt met zonnepanelen gebruikt u direct in uw huishouden. De elektriciteit die u extra opwekt levert u terug aan het...

Subsidie en regelingen zonnepanelen
Subsidie en regelingen zonnepanelen

Er zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan via de gemeente, de provincie Limburg...

Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?
Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?

Veel mensen denken dat de zonnepanelen op onze daken beter presteren bij de tropische temperaturen die ons land overvallen de afgelopen dagen. Dit...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten