Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?

Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?

Veel mensen denken dat de zonnepanelen op onze daken beter presteren bij de tropische temperaturen die ons land overvallen de afgelopen dagen. Dit is een aanname, die jammer genoeg niet klopt. Door de extreme warmte verliezen de zonnecellen namelijk vermogen. Volta Limburg legt u graag uit hoe dit komt.

 

Verlies van opbrengst

Op tropische dagen, zoals de afgelopen week kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk naar 65 graden Celsius stijgen. Hierdoor levert u gemiddeld 20% opbrengst in. Uit verschillende berekeningen blijkt dat een opbrengstverlies van 0,5% wordt veroorzaakt bij elke graad warmer dan 25. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. Dit is een situatie die we in ons land maar zelden tegenkomen.

 

Wat kunt u doen?

Volgens netbeheerder Enexis is het van belang om uw zonnepanelen koel te houden. Wij begrijpen natuurlijk dat dit niet altijd mogelijk is, maar u kunt wel een aantal maatregelen treffen om een zo hoog mogelijke opbrengst te bereiken in de zomer. Een van deze maatregelen is afstand tussen de zonnepanelen. Laat de panelen dus niet te dicht op elkaar plaatsen, zodat de wind onder en langs de panelen kan stromen. Hierdoor ontstaat koelte voor de zonnepanelen.

 

Extra energie in de lentemaanden

Wist u dat zonnepanelen het meeste opleveren in de lentemaanden, wanneer de zon volop schijnt maar het nog niet zo warm is? De zon staat dan al hoog en kan voldoende energie opleveren. Door de wind blijven de zonnepanelen koel. De eerste zes maanden van dit jaar leverden zonnepanelen extra veel op, mede dankzij een prachtige meimaand. Volgens Essent werd daarmee een besparing van 281 euro per zonnepaneelbezitter bereikt.

 

Zonuren

Wat met name belangrijk is bij het bepalen van de opbrengst, is het aantal zonuren, niet alleen de warmte. Deze periode schijnt de zon volop en zijn er maar weinig wolken boven ons land te zien. Hierdoor leveren zonnepanelen langere tijd energie, waardoor het verlies van opbrengst per saldo niet veel scheelt.

 

Zonnepanelen aanschaffen?

Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen of twijfelt u nog? Onze collega’s van Volta Solar helpen u graag verder. 

 

Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? 

 

Doe de dakcheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Update Klimaatakkoord
Update Klimaatakkoord

Het bedrijfsleven, belangenorganisaties en overheden hebben zich samengevoegd om na te denken over de manier waarop wij samen kunnen bijdragen aan...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten