Welke warmtepomp kiezen
Als u de woning op een duurzame manier wilt verwarmen, is een warmtepomp een interessante optie. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, met elk een andere werking en prijs. Welke is geschikt voor uw woning?
Hybride warmtepomp of volledig elektrisch
Wilt u uw gasverbruik verminderen of wilt u de woning volledig gasloos verwarmen? Dat is een belangrijke eerste vraag om te bepalen welke warmtepomp geschikt is voor uw woning. Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande CV-ketel en is een tussenstap naar volledige duurzaam verwarmen.
Is uw CV-ketel al op leeftijd? Dan kan het interessant zijn om het toestel te vervangen voor een volledig elektrische warmtepomp. Als de ketel nog makkelijk jaren mee kan is een hybride warmtepomp een goede optie. In beide situaties is het belangrijk dat uw huis al geïsoleerd is: voor een hybride warmtepomp is matige isolatie al voldoende, voor een volledig elektrische warmtepomp is zeer goede isolatie vereist.
Een ander aandachtspunt is de verwarming zelf. Een CV-ketel verwarmt water tot ongeveer 60 à 80 graden, een warmtepomp tot 35 à 55 graden. Uw verwarming moet wel voldoende warmte afgeven om met een warmtepomp de ingestelde temperatuur te bereiken. Dit kunt u testen door de CV-ketel een aantal dagen op 50 graden in te stellen en te controleren of uw woning warm genoeg wordt.
Budget voor duurzaam verwarmen
Een warmtepomp is een duurzame investering. De prijzen variëren sterk: voor een hybride toestel bent u enkele duizenden euro’s kwijt, bij een volledig elektrische warmtepomp gaat de prijs al richting tienduizend euro. De duurste warmtepompen werken wel efficiënter, waardoor u meer bespaart. Bij beide soorten warmtepompen komt u in aanmerking voor subsidie.
Soorten warmtepompen
Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving en geeft deze warmte af in de woning. Dit kan op verschillende manieren. Er bestaan vier soorten warmtepompen:
- Lucht/water warmtepomp
- Lucht/lucht warmtepomp
- Brine/water warmtepomp
- Water/water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp
Deze variant onttrekt energie aan de buiten- of ventilatielucht. De warmtepomp zet door middel van koudemiddel de energie om in warmte, dat vervolgens gebruikt wordt om het water voor de verwarming en het tapwater voor de kraan/douche te verwarmen.
Lucht/lucht warmtepomp
Een lucht/lucht waterpomp gebruikt ook energie uit de lucht om warmte te produceren. In dit geval blaast het toestel de warmte rond. Dit proces kan ook omgedraaid worden: dan werkt het apparaat als een airconditioner.
Brine/water warmtepomp (gesloten bron)
Dit type warmtepomp gebruikt de warmte uit de bodem. Via een buizenstelsel neemt een vloeistof de warmte op uit de bodem. De buizen worden horizontaal of verticaal in de grond geplaatst. De warmtepomp zet de warmte uit de grond om in bruikbare warmte voor verwarming en tapwater.
Brine/water warmtepomp (open bron)
Dit toestel haalt energie uit het grondwater. Dit wordt opgepompt, waarna het apparaat de warmte eraan onttrekt en het water weer terug de grond in pompt. In de zomer wordt het proces omgedraaid en pompt de installatie juist warm water de grond in.
Energie uit de bodem
Het gebruik van warmte uit de grond geeft een hoger rendement, omdat de temperatuur in de grond minder schommelt dan de buitenlucht. Deze warmtepompen vragen wel om de grootste investering, maar verdienen zichzelf ook sneller terug.
Warmtepomp installatie
Het is belangrijk om rekening te houden met de installatie van de warmtepomp. De meeste hybride toestellen bestaan uit een binnen- en buitendeel. De warmtepomp wordt naast uw bestaande CV-ketel geïnstalleerd. Er bestaan ook monobloc warmtepompen waarbij geen binnendeel nodig is.
Volledige warmtepompen hebben de omvang vergelijkbaar met een koelkast en nemen aanzienlijk meer ruimte in dan een hybride toestel. Daarnaast is de installatie, zeker bij een gebruik van bodemenergie, een stuk complexer. Net als bij CV-ketels is onderhoud aan de warmtepomp belangrijk voor een blijvend goede werking.
Meer weten over warmtepompen? Vergelijk onze warmtepompen of lees meer over de beschikbare subsidies.
Weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?
Om te toetsen of u woning geschikt is voor een warmtepomp hebben wij een warmtepompcheck opgesteld. Door middel van een aantal vragen wordt uw woning getoetst op de toepasbaarheid van een warmtepomp.
De warmtepompcheck toetst de haalbaarheid van een hybride warmtepomp. Op dit moment bieden wij geen all-eletric warmtepompen aan.

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'