Plaatsen van een warmtepomp
Wilt u de woning duurzaam gaan verwarmen? Dan is een warmtepomp vaak een interessante optie. Maar heeft u daar genoeg ruimte voor en waar wordt het toestel geplaatst? In principe mag het toestel in elke ruimte geïnstalleerd worden. Toch zijn er een aantal praktische aandachtspunten om rekening mee te houden bij het plaatsen van een warmtepomp.
Hybride warmtepomp of all-electric
De mogelijkheden voor plaatsing van een warmtepomp zijn afhankelijk van het type toestel dat u op het oog heeft. Een hybride warmtepomp neemt veel minder ruimte in beslag dan een volledig elektrische variant. Deze laatste heeft de grootte van een koelkast, onder andere door de aanwezigheid van een groot voorraadvat voor warm water. De meeste hybride warmtepompen leveren geen warm water voor de kraan en douche en hebben ook geen buffervat nodig.
Door de omvang van een all-electric warmtepomp vallen verschillende ruimtes al af. Ook het gewicht van de binnenunit speelt mee, bij sommige modellen weegt dit onderdeel ruim 130 kilo. Een stabiele ondergrond is dan vereist. Daarnaast moet er voldoende plaats zijn voor al het leidingwerk en de ruimte zelf is bij voorkeur al geïsoleerd (in verband met geluid).
Op zolder plaatsen
In veel woningen is de CV-ketel op zolder geïnstalleerd, dat is handig voor de afvoer van rookgassen. Hier zijn ook alle leidingen al aanwezig. Een hybride lucht/water warmtepomp, die samenwerkt met de ketel, wordt daarom vaak op de zolder geplaatst. Door de beperkte omvang van het binnendeel, past dit toestel er vaak naast.
Warmtepomp in de kelder
Ook de kelder is een optie, voornamelijk voor all-electric warmtepompen. Het is belangrijk dat het benodigde leidingwerk aanwezig is en dat de buitenunit in de buurt van het binnendeel wordt geplaatst. De kelder heeft vaak als voordeel dat u geen last heeft van het geluid.
De warmtepomp buitenunit plaatsen
De buitenunit van een warmtepomp kan op allerlei plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Als de warmtepomp op de zolder wordt geïnstalleerd plaatst de monteur de buitenunit vaak tegen de muur. In verband met het geluid is het belangrijk dat deze niet in de buurt van een slaapkamerraam gemonteerd wordt. Fabrikanten zijn tegenwoordig steeds creatiever in het maskeren van het uiterlijk van een buitenunit, zo zijn er bijvoorbeeld toestellen die op een schoorsteen lijken.
Als het binnendeel op de benedenverdieping wordt geïnstalleerd, komt de buitenunit vaak tegen of vlakbij het huis te staan. Net als tegen een muur is het belangrijk dat het apparaat geen trillingen veroorzaakt. Sinds 1 april 2021 gelden er ook geluidseisen voor de buitenunit van de warmtepomp: op de perceelgrens met de buren mag het apparaat niet meer dan 45dB aan geluid maken, ’s nachts is de limiet 40db.
Monobloc warmtepomp
Steeds meer fabrikanten ontwikkelen zogenaamde monobloc warmtepompen. Bij deze toestellen zijn alle onderdelen in één apparaat verwerkt, dus er hoeft slechts één toestel geïnstalleerd te worden. Dat bespaart ruimte en maakt het plaatsen van een warmtepomp nog aantrekkelijker.
Het plaatsen van een warmtepomp is maatwerk. Vergelijk onze warmtepompen of neem contact met ons op.
Weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?
Om te toetsen of u woning geschikt is voor een warmtepomp hebben wij een warmtepompcheck opgesteld. Door middel van een aantal vragen wordt uw woning getoetst op de toepasbaarheid van een warmtepomp.
De warmtepompcheck toetst de haalbaarheid van een hybride warmtepomp. Op dit moment bieden wij geen all-eletric warmtepompen aan.

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'