Stijgende gasprijzen: hoe voorkomt u een hoge energierekening?

Stijgende gasprijzen: hoe voorkomt u een hoge energierekening?

De stijgende energieprijzen komen de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws. De prijzen voor gas rijzen de pan uit: sommige energieleveranciers komen in het nauw en breken zelfs eenzijdig hun contracten open. Hoewel u niets aan de prijs kunt doen, heeft u wel verschillende mogelijkheden om uw gasverbruik te verminderen. Op die manier voorkomt u een hoge energierekening.

 

Waarom stijgen de prijzen?

De vraag naar energie neemt na het hoogtepunt van de coronacrisis flink toe, terwijl het aanbod achterblijft. De afgelopen winter was koud, waardoor er veel gas is verbruikt. Bedrijven hebben hun voorraden nog niet aangevuld. Tegelijkertijd blijft de productie in Nederland en het buitenland achter. Door een combinatie van omstandigheden schieten de gasprijzen omhoog.

 

Wat merkt u van de prijsstijging?

Ongeveer 44% van de huishoudens in Nederland heeft een variabel contract (bron: Consumentenbond). Daarbij kan de energieleverancier 2x per jaar de tarieven aanpassen, namelijk op 1 juli en 1 januari. De kans is groot dat de prijzen in het nieuwe jaar flink omhoog gaan. Ook als uw contract binnenkort afloopt krijgt u daarmee te maken.

 

Uw gasverbruik verminderen

Wat kunt u doen om uw gasverbruik te beperken en zo een hoge gasrekening te voorkomen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Dat kunnen zowel kleine of grote maatregelen zijn. Ook door uw gedrag aan te passen valt er gas te besparen.

 

Isolerende maatregelen

Het merendeel van de huizen in Nederland is nog niet goed geïsoleerd. Door uw woning te isoleren blijft de warmte beter behouden en hoeft u minder te stoken. Met dak- en spouwmuurisolatie bespaart u gemiddeld het meest. U kunt ook een kleinere aanpassing doen, bijvoorbeeld met radiatorfolie. De folie plaatst u achter de radiator; het materiaal voorkomt dat warmte door de buitenmuur verdwijnt.

 

Lees meer over woningisolatie

 

Een hybride warmtepomp

Een ander alternatief is een hybride warmtepomp, deze werkt in combinatie met uw CV-ketel. Een hybride warmtepomp verbruikt elektriciteit en haalt energie uit de omgevingslucht. U kiest dus voor een duurzame opwekking van energie. De CV-ketel springt bij als het buiten erg koud is.

 

Er zijn verschillende soorten hybride warmtepomp. Bekijk ons assortiment voor meer informatie.

 

Bekijk het aanbod warmtepompen

 

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen

Met een hybride warmtepomp daalt uw gasverbruik, maar het toestel verbruikt wel stroom. Waarom wekt u dit niet zelf op met behulp van zonnepanelen? Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn op uw dak en wat u bespaart met zonnepanelen? Vul geheel vrijblijvend onze zonnepanelencheck in!

 

Check mijn dak

 

Gasverbruik verminderen zonder kosten

Door uw gedrag aan te passen kunt u uw gasverbruik ook verminderen. Denk daarbij aan:

  • Zet de thermostaat een graadje lager
  • Zet de verwarming ’s avonds iets eerder uit
  • Verwarm alleen de ruimtes waar u aanwezig bent
  • Kies voor de douche in plaats van het bad
  • Sta wat korter onder de douche

Wilt u weten met welke energiebesparende maatregel u het meest bespaart? Vul de gratis online huisscan in van PlusJeHuis en u ontvangt binnen 5 minuten een overzichtelijk rapport van uw eigen  woning.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Nieuw duurzaamheidsmagazine

Onze toekomst is duurzaam. Lees meer in de nieuwe uitgave van ons duurzaamheidsmagazine. 

Sluiten