Leningen en subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen
Er zijn verschillende leningen beschikbaar om energiebeparende maatregelen door te voeren in uw woning. Daarnaast komt u bij een aantal aanpassingen in aanmerking voor subsidie.
Geen btw op zonnepanelen
Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen van 21% naar 0% gegaan en betaalt u geen btw meer bij aankoop van een zonnepaneleninstallatie.
Energiebespaarlening
Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om energiebesparende maatregelen te financieren. De lening kan naast zonnepanelen ook gebruikt worden voor isolatie en waterzijdig inregelen. Tegenwoordig kunt u het volledige bedrag gebruiken voor de aankoop van zonnepanelen. Kijk voor de actuele rentetarieven op de website van het Warmtefonds.
Heeft u een (gezamenlijk) bruto jaarlijks inkomen tot € 45.014,-? Dan kunt u via het Warmtefonds rentevrij lenen om uw woning te verduurzamen. Daarnaast kunnen mensen zonder leencapaciteit maximaal € 5.000,- rentevrij lenen voor verduurzaming. In de eerste vijf jaar hoeft u niets af te lossen.
​Stimuleringslening Duurzaam Thuis
Via de provincie Limburg kan men gebruik maken van de Stimuleringslening Duurzaam Thuis. Met deze lening kan men de investering in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen tegen gunstige voorwaarden financieren. De maandelijkse aflossing is vaak lager dan de besparing op de energierekening, hierdoor heeft men vanaf de eerste maand al financieel voordeel. Als u meerdere energiebesparende aanpassingen doet komt u ook in aanmerking voor subsidie.
Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) - voorheen SEEH
De ISDE is per 1 januari 2021 uitgebreid met subsidies voor verschillende energiebesparende maatregelen, die daarvoor onder de SEEH vielen. Dit betreft onder andere isolerende maatregelen, de aanschaf van een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. De subsidie is alleen geldig als u eigenaar van het huis bent en er zelf woont. U kunt de subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie en met een Energiebespaarlening. Lees meer over de wijziging van subsidies in 2022.
Wist u dat
De overheid vanaf september 2019 subsidie beschikbaar stelt voor isolatie? Dat maakt isoleren nu extra interessant. Zo bespaart u tot wel 30% op de totale kosten. Aan de subsidie zijn enkele voorwaarden verbonden. U komt in aanmerking voor de subsidie wanneer u minimaal twee isolatiemaatregelen laat aanbrengen (of één vorm van isolatie combineert met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler). De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het type isolatiemaatregelen en het aantal vierkante meters dat is geisoleerd. Er is wel een minimum en maximum aan vierkante meters vastgesteld. Door de tegemoetkoming verdient u de investering sneller terug. Dat maakt het isoleren van uw woning nu extra aantrekkelijk!
- Spouwmuurisolatie
- Vloer- of bodemisolatie
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Glasisolatie (ook voor kozijnen en isolerende deuren)
Benieuwd naar de mogelijkheden? In het energierapport van de gratis PlusJeHuis huisscan krijgt u een overzicht van mogelijke subsidies en/of leningen.

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'