Gasketelwet (CO-certificering) van kracht per 1 april 2023. Wat verandert er?

Gasketelwet (CO-certificering) van kracht per 1 april 2023. Wat verandert er?

Op 1 april 2023 gaat de gasketelwet in. Deze wet houdt in dat alle bedrijven die met gasverbrandingsinstallaties werken, zoals geisers en CV-ketels, gecertificeerd moeten zijn. Dit roept bij veel bedrijven en monteurs vragen op: waarom komt die nieuwe wet er en wat verandert er allemaal? Middels dit artikel geven we u meer duidelijkheid.  

Wat is de gasketelwet?

Per 1 april 2023 moeten installatiebedrijven die werkzaamheden aan cv-ketels uitvoeren dus voldoen aan de nieuwe certificeringsregeling die in het leven is geroepen: de gasketelwet. Het betekent simpelweg dat alle monteurs die een cv-ketel plaatsen, onderhouden of repareren moeten bewijzen dat zij dit op een juiste en veilige wijze kunnen doen.

Waarom is de gasketelwet (CO-certificering) opgesteld?

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (2015) blijkt dat elk jaar ongeveer 10 personen overlijden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging in Nederland. Daarnaast worden ook elk jaar ongeveer 200 personen opgenomen en behandeld op eerstehulpafdelingen als gevolg van ernstige klachten zoals pijn op de borst, verergerde COPD klachten, hevige hoofdpijn en griepachtige symptomen. Een groot deel van deze sterfgevallen en ziekenhuisopnames wordt veroorzaakt door fout handelen of nalatigheid van de installateurs. Het is dus noodzaak om actie te ondernemen en een betere veiligheid te waarborgen.

Gasketelwet en bewijs van Vakmanschap CO 

Techniek Nederland heeft haar verantwoordelijkheid genomen voor het instellen en handhaven van een certificeringsregeling. Monteurs tonen hun vakbekwaamheid met een theorie- en praktijkexamen en ontvangen hierna hun Bewijs van Vakmanschap CO. Dit bewijs wordt ook geregistreerd in een online register en blijft vijf jaar geldig. Door deze online registratie kunnen consumenten en zakelijke opdrachtgevers gemakkelijk een CO-gecertificeerd bedrijf vinden.  

Schakel een CO-gecertificeerd bedrijf in

Wanneer installatiebedrijven en monteurs na 1 april 2023 tóch werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties zonder CO-certificering, dan lopen zij het risico op een hoge boete. Belangrijk is dat niet enkel de monteur een boete ontvangt, maar ook de consument en zakelijke opdrachtgever die niet-gecertificeerde bedrijven en monteurs inschakelen. Controleer dus of het bedrijf CO-gecertificeerd is, voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd. 

Gevolgen gasketelwet voor bedrijf en consument 

Het invoeren van deze nieuwe wet leidt voor installatiebedrijven tot extra kosten waaronder het certificeren van het bedrijf, de medewerkers en de administratie. Een uitgebreidere controle zorgt natuurlijk ook voor langere afspraken bij u als klant. Hierdoor stijgen de kosten voor onderhouds- en servicecontracten. 

 

Bij Volta Limburg wordt deze nieuwe gasketelwet nageleefd en zijn al onze monteurs opgeleid volgens de nieuwe wet- en regelgeving en kunt u bij ons terecht voor installatie(vragen) en het onderhouden van uw toestellen volgens de nieuwe norm. 

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Het belang van cv-ketel onderhoud
Het belang van cv-ketel onderhoud

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan de CV-ketel uit te (laten) voeren. Dit zorgt voor een veilige en energiezuinige werking. Dat zijn...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten