CV-ketel op waterstof?

CV-ketel op waterstof?

Is een CV-ketel op waterstof een serieus alternatief voor de huidige gasgestookte CV-ketel? Er wordt momenteel uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden.

 

Waterstof als alternatief voor aardgas

De ambitie van de regering is om in 2050 afscheid te nemen van aardgas en woningen met een andere (duurzame) brandstof te verwarmen. Er zijn verschillende alternatieven, maar deze zijn niet altijd geschikt. Vooral in oudere huizen zijn de mogelijkheden beperkt. Is een CV-ketel op waterstof een optie en ons bestaande gasnet hiervoor geschikt? 

 

Waterstof, wat is dat?

Waterstof is een alternatief voor fossiele brandstoffen en wordt uit zowel aardgas als water gehaald. Waterstof is relatief eenvoudig te produceren uit kolen en gas. Maar hier komt veel CO2 bij vrij en daar willen we juist van af. Het winnen uit water is de gewenste oplossing. Door middel van elektrolyse (systeem waarbij stroom door, in dit geval, water loopt) kan waterstof worden geproduceerd. Het nadeel hiervan is het rendementsverlies tijdens de omzetting, er blijft zo'n 75% rendement over.

 

Waterstof samengevoegd met zuurstof is brandbaar. Bij verbranding komt er veel warmte vrij en puur schoon water. Hierdoor is het een geschikte vervanger voor aardgas. Waterstof kan hierdoor gebruikt worden als (schoon) gas voor je CV-ketel. Daarnaast is het ook te gebruiken als brandstof voor voertuigen. De eerste auto's rijden al op waterstof. 

 

Zonne energie omzetten in waterstof en opslaan

Op dit moment produceren we veel elektriciteit uit windturbines en zonnepanelen. Hierdoor komt er steeds meer druk op het elektriciteitsnet en hebben we nog niet de beste manier gevonden om grote hoeveelheden stroom slim op te slaan om later te gebruiken. Daarom wordt er gesproken over het omzetten van zonne energie in waterstof. Waterstof is namelijk makkelijker op te slaan en te transporteren. Vervolgens gebruiken we dit dan weer voor het verwarmen van woningen in combinatie met een waterstof CV-ketel.

 

Hoe zit het met de bestaande infrastructuur?

In Nederland is er hoofdzakelijk voor gas gekozen als brandstof voor de productie van warmte. Er is een hele infrastructuur aangelegd voor het gebruik van aardgas. Het grote voordeel is dat dit netwerk, na een aantal kleine aanpassingen, gebruikt kan worden voor de transport van waterstof. De overgang naar waterstof zal echter wel stap voor stap moeten gaan. Dit is niet van de ene op de andere dag te realiseren.

 

Om waterstof te gebruiken als brandstof voor de CV-ketel moet er nog het één en ander gebeuren. Zo volstaat het huidige type CV-ketel niet, dus deze moet vervangen of aangepast worden. Zowel Nefit als Remeha ontwikkelt momenteel een prototype van een CV-ketel op waterstof. Daarnaast moeten er (kleine) aanpassingen worden gedaan aan bestaande gasleidingen en radiatoren.

 

Test met de waterstof CV-ketel

Er lopen een aantal interessante pilots met waterstof. In Leeds (Engeland) willen ze in 2026 geheel over op waterstof en in Rozenburg (Rotterdam) start binnenkort de eerste pilot in Nederland met CV-ketels op waterstof. Een aantal woningen worden verwarmd en voorzien van warm water door middel van waterstof. In Hoogeveen is er in juni 2020 een akkoord bereikt om een waterstofnet voor ongeveer 100 woningen aan te leggen. Ook hier wordt de CV-ketel op waterstof uitgebreid getest.

 

Naast bijvoorbeeld warmtepompen kan het een mooi alternatief voor het gebruik van aardgas zijn. Een interessante ontwikkeling om te volgen. De overgang van aardgas naar waterstofgas brengt een behoorlijke investering met zich mee. Daarnaast is het niet van de ene op de andere dag aangepast. Daarbij heeft het ook echt nog tijd nodig om zich te ontwikkelen tot vervanger van aardgas. 

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over alternatieven voor het gebruik van aardgas, zoals een warmtepomp? Of heeft u een vraag? Plaats dan een reactie. Wij helpen u graag verder. 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten