Vanaf 2026: Hybride warmtepomp verplicht

Vanaf 2026: Hybride warmtepomp verplicht

Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat heeft het kabinet besloten. Vanaf dat moment zijn huiseigenaren verplicht om bij een CV-ketel vervanging over te stappen op een duurzaam alternatief; een hybride warmtepomp, volledig elektrisch of aansluiting op een warmtenet. Voor bestaande woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp geldt een uitzondering. Met deze maatregel hoopt het kabinet de transitie naar duurzame energie te versnellen.

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel. De warmtepomp zorgt voor een aangename temperatuur in huis, de CV-ketel voor warm water in de keuken en badkamer. Als de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren om het huis op te warmen tot de gewenste temperatuur, zal de CV-ketel bijspringen om de ontbrekende warmte te leveren. 

 

Waarom is deze maatregel ingevoerd?

Het kabinet heeft deze maatregel ingevoerd om het gebruik van aardgas te verminderen. Het gebruik van aardgas als verwarmingsbron draagt namelijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarbij is het opraken van de voorraad aardgas een zorg voor de toekomst. De overstap van CV-ketels naar hybride warmtepompen is een stap in het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas. 

 

Voor wie geldt deze maatregel?

Deze maatregel geldt voor eigenaren van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen. 

 

Uitzonderingen

Voor monumenten geldt momenteel nog een uitzondering vanwege de benodigde vergunningen. Deze vergunningen zijn vereist vanwege bouwtechnische, esthetische of monumentale redenen. Hetzelfde geldt voor appartementen waar grote apparaten vaak niet passen. Daarnaast geldt de norm ook niet voor woningen die binnen nu en 10 jaar op een warmtenet worden aangesloten. 

Wanneer kan worden aangetoond dat een warmtepomp niet binnen zeven jaar terug kan worden verdiend* of dat geluidseisen of noodzakelijke aanpassingen aan de woning tot onevenredige kosten leiden, dan geldt de maatregel ook niet.

*na aftrek van de ISDE subsidie

 

Ben ik verplicht mijn CV-ketel te vervangen vóór 2026Indien u uw CV-ketel vóór 2026 moet laten vervangen omdat deze defect is of niet meer naar wens functioneert dan kunt u nog altijd kiezen voor een nieuwe HR-ketel. U bent dan niet verplicht om direct te kiezen voor een hybride oplossing. Al blijft een hybride warmtepomp interessant nu de gasprijzen erg hoog zijn. Wanneer u twijfelt of uw woning nog niet direct geschikt is voor een warmtepomp, weet dan dat u met een nieuwe CV-ketel ook goed zit. Bijna alle nieuwe CV-ketels zijn namelijk hybride-ready wat inhoudt dat wanneer u op een later tijdstip alsnog besluit een warmtepomp aan te schaffen, de CV-ketel daar geschikt voor is. 

 

Vervangt u uw CV-ketel na 2026, dan bent u verplicht om de CV-ketel te combineren met een warmtepomp. Heeft u al een hybride warmtepomp dan hoeft u uiteraard alleen de CV-ketel te vervangen. 

 

CV-ketel blijft na 2026
Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp bljift een CV-ketel nodig. Deze werkt namelijk samen met de CV-ketel. Een hybride systeem is een combinatie van een CV-ketel en een warmtepomp. 

 

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Om optimaal te profiteren van goede werking en rendement van een warmtepomp is het belangrijk dat uw woning aan bepaalde maatregelen voldoet. Zo is goede woningisolatie, vloerverwarming i.c.m. lagetemperatuurverwarming wenselijk. Om te weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp kunt u onze warmtepompcheck doorlopen. Op basis van een aantal vragen ziet u direct of uw woning geschikt is. De criteria voor onze warmtepomp zijn ingesteld op een realistische terugverdientijd.

 

 

Weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?

Om te toetsen of u woning geschikt is voor een warmtepomp hebben wij een warmtepompcheck opgesteld. Door middel van een aantal vragen wordt uw woning getoetst op de toepasbaarheid van een warmtepomp.

De warmtepompcheck toetst de haalbaarheid van een hybride warmtepomp. Op dit moment bieden wij geen all-eletric warmtepompen aan. 

 

Ga naar de warmtepompcheck 

 

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Per 1 april 2021 zijn de geluideisen voor de buiten-unit van een warmtepomp aangepast. Deze is gereduceerd naar 40 decibel, hoorbaar voor de buren. Deze maatregel dient als voorkoming van geluidsoverlast en om de ontwikkeling van een stillere warmtepomp te bevorderen. Bekijk ook de verschillende geluidsniveau's.  


Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving. Voor de omzetting van warmte zuigt een buiten- of binnenunit verse lucht aan. Er bestaan ook all electric warmtepompen, deze werken ook met een buitenunit. Lees meer over de werking van een warmtepomp op basis van buitenlucht of ventilatielucht. 


De subsidie voor warmtepompen valt onder de ISDE-regeling. Deze regeling geldt voor zowel particulieren als voor bedrijven en is in het leven geroepen om het gebruik van gas terug te dringen. De vergoeding kan, afhankelijk van het type warmtepomp, oplopen tot ruim €3.000,-. Uw warmtepomp moet daarbij wel aan de voorwaarden van de RVO voldoen. Lees meer >


“Vorig jaar was mijn 20 jaar oude HR-ketel aan vervanging toe. Ik had me ingelezen over (hybride) warmtepompen en besloot een aantal bedrijven op gesprek te laten komen en een offerte te laten maken. Volta Limburg was een van hen. Met adviseur Mike Verhaegh heb ik een goed gesprek gehad waar ook eerlijk werd uitgelegd dat mijn woning (vrijstaand, 200m2 woonoppervlak, bouwjaar 1998 met deels vloerverwarming) niet geschikt was voor een volledig electrische warmtepomp, maar dat een hybride warmtepomp prima geschikt zou zijn". Lees het hele artikel > 


Wanneer u overweegt om een warmtepomp aan te schaffen, dan wilt u natuurlijk weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw situatie. Lees meer en vergelijk ons aanbod.


Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat heeft het kabinet besloten. Vanaf dat moment zijn huiseigenaren verplicht om bij een CV-ketel vervanging over te stappen op een duurzaam alternatief; een hybride warmtepomp, volledig elektrisch of aansluiting op een warmtenet. Voor bestaande woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp geldt een uitzondering. Met de maatregel hoopt het kabinet de transitie naar duurzame energie te versnellen. Lees meer >


 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
De 50 graden verwarmingstest
De 50 graden verwarmingstest

Is uw woning geschikt voor verwarmen op lage temperatuur? In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Steeds meer...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten